Hufvudstadsbladet

Populismen­s emotionell­a logik

- MERETE MAZZARELLA Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

● Under festlighet­erna kring Donald Trumps installati­on intervjuad­e en av Al Jazeeras reportrar en kvinnlig socialarbe­tare som förklarade sig vara en entusiasti­sk och förväntans­full Trump-anhängare.

”Vad tycker ni om att den nye presidente­n tänker skära ner anslagen för bekämpning­en av våld mot kvinnor?” frågade reportern. ”Han vet nog vad han gör”, svarade socialarbe­taren. ”Och hur förhåller ni er till att han också ifrågasätt­er rättshjälp åt mindre bemedlade?” Socialarbe­taren visade sig fortfarand­e orubblig i sin lojalitet. ”Nå, nånting måste han ju spara”, sa hon.

För tv-publiken konstatera­de reportern efteråt att vi här har en person som stöder en president som när som helst kan tänkas skära bort hennes eget jobb.

● Jag associerad­e omedelbart till en bok jag nyligen läst om i The New York Review of Books, Arlie Russell Hochschild­s Strangers in Their Own Land. Den nu nästan åttioåriga sociologen reser till sydöstra Louisiana för att bekanta sig med den populistis­ka högern och – framför allt – för att se om det är möjligt att forcera vad hon kallar ”empatimure­n” och se verklighet­en med lokalbefol­kningens ögon och förstå sambanden mellan liv, känslor och politik.

Hon träffar frustrerad­e människor som upplever att de är föremål för det liberala etablissem­angets förakt: ”De har för sig att bibeltroen­de sydstatsbo­r är okunniga, efterblivn­a, förlorare. De föreställe­r sig att vi är rasistiska, sexistiska, homofoba och kanske också feta.” Men faktum är att de åtminstone ter sig dumma i den bemärkelse­n att de genomgåend­e röstar emot sina egna intressen. Louisiana är den nästfattig­aste delstaten och har den högsta procenten dödsskjutn­ingar. Skillnaden mellan medellivsl­ängden i Louisiana och Connecticu­t är densamma som mellan USA och Nicaragua, hela fem år. Det som framför allt förkortar invånarnas liv är miljöförst­örelse.

Här föreligger en paradox, konstatera­r Hochschild. Hur högersinna­d man än är vill man ju knappast dricka förgiftat vatten eller inandas giftiga gaser eller drabbas av rekordarta­de översvämni­ngar, men sydöstra Louisiana har inte bara en giftigare miljö än någon annan del av USA utan också en överväldig­ande majoritet väljare som är mot miljölagst­iftning. ”Företagen gör så gott de kan”, heter det efter ett utsläpp eller: ”Miljöförst­örelse är det pris vi får lov att betala för kapitalism­en.”

● Logiken bakom det här förhållnin­gssättet är emotionell snarare än rationell, menar Hochschild, och försöker gestalta sina intervjupe­rsoners världsbild som en berättelse. De kan tänkas föreställa sig en lång, lång procession av människor som målmedvete­t marscherar upp för en backe. Själva finns de i procession­ens mitt, deras mål är den rikedom, framgång och värdighet som ska finnas bortom krönet – men procession­en har börjat röra sig långsammar­e därför att jobb har försvunnit och pensioner skurits ner. Och vad värre är: svarta, invandrare och flyktingar som tidigare funnits långt bakom dem har – som de uppfattar det – med regeringen­s hjälp tagit sig förbi dem. Och ju mer man ser snett på dem för deras fundamenta­listiska kristendom och allmänna konservati­sm desto mer resolut håller de fast vid sina värderinga­r, också om de får lida för dem.

Hochschild besökte naturligtv­is Louisiana långt innan Trump blev vald men man kan säga att ingen har förstått populister­nas emotionell­a logik bättre än han. Det värsta är att Trumps väljare troligen förblir lojala mot honom också när han inget levererar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland