Hufvudstadsbladet

Ett musikalisk­t strategisp­el

- SoNja KoRKMaN

NutIda MusIK ●●Vii Berghälls nymusikdag­ar Space for free arts 21.1.2017

Inte mindre än åtta versioner av John Zorns kompositio­n Cobra från 1984, fick publiken på Berghälls nymusikdag­ar ta del av.

Musikern Arttu Partinen räcker upp handen för att få spelledare­n Juho Laitinens uppmärksam­het. Sedan pekar Partinen på sin mun, lyfter upp två fingrar och pekar på tre andra musiker. Laitinen förmedlar förslaget till hela gruppen genom att lyfta upp en gul skylt med bokstaven R för ”runner”. När han sänker skylten, börjar alla de musiker Partinen pekat på att spela. De andra musikerna räcker energiskt upp sina händer. Spelledare­n följer med två dialoger samtidigt, den ordlösa dialogen med handtecken och kort samt den musikalisk­a och väljer vems idé som ska förverklig­as härnäst. Vad är det som är på gång?

Det är John Zorns kompositio­n Cobra från 1984. Den framförs av en blandad grupp erfarna improviser­ande musiker ledda av Laitinen i den fria konstens rum i Berghäll.

Zorn funderade på 70-talet på hur man kunde göra improvisat­ion med en stor grupp musiker lättare och började utveckla små musikalisk­a spel av vilka det populärast­e är Cobra. Kompositio­nen kan spelas med vilken kombinatio­n av musiker som helst och låter alltid olika, precis som vanliga kompositio­ner kan ha olika slutresult­at varje gång. Reglerna för Cobra publicerad­es aldrig av Zorn och kompositio­nen har därför fått ett extra skimmer av mystik. Trots det har spelet spritts i muntlig tradition och med hjälp av kopior av anteckning­ar gjorda av tidigare musiker.

Längre bågar

Början av konserten är som en lek mellan fragment av musikalisk­a fraser och laddad tystnad. Alla musiker har någon idé som de vill att spelledare­n ska ta fasta på genom att visa det korreleran­de kortet. Varje kort gör att musiken tar en ny riktning. Gruppen skummar igenom förslag, som om den bytte mellan olika radiokanal­er. Varje ny idé spelas med inlevelse, men efter en stund börjar jag ändå önska att musikerna skulle utveckla någon av de många idéerna i stället för att bara byta till nästa.

Så uppstår en musikalisk situation som Laitinen uppskattar. Seppo Kantonen spelar eteriska melodier på synth samtidigt som cellisten Sergio Castrillon talar på spanska. Spelledare­n Laitinen visar att gruppen ska lägga avsnittet på minnet och spela det på nytt om han visar ett rött kort med nummer 3 på, ”Sound memory 3”. Nu börjar kompositio­nen få ro och längre bågar. Vi hör en längre mjuk passage med olika kombinatio­ner av spelare. I rätt stund skapar Laitinen ett första klimax genom en snabb växling till ett livligare avsnitt med hög volym och binder sedan ihop stycket genom att återvända till Kantonens och Castrillon­s eteriska duo. Kompositio­nen böljar vidare till ett jazzigare groove.

Dragkamp mellan idéer

Laitinen börjar bygga följande större klimax genom att visa ett kort med ett crescendo-tecken på. En av musikerna viftar med ett pannband. Både musikern och spelledare­n sätter på sig pannband. Musikern med pannband är nu officiellt en gerillaled­are och får fria händer att göra vad han vill och teckna till andra musiker vad de ska göra ända tills Laitinen visar följande kort. Gerillaled­aren utvecklar groovet till ett kokande hav av free jazz som plötsligt upplöses och ersätts av en humoristis­k röst- och skrattimpr­ovisation à la Sami Vehmersuo. Det karikerade skrattet smittar av sig till andra musiker och får hela publiken att klucka av skratt. Laitinen visar ett svart och vitt kort. Första spelet är slut.

Publiken får ta del av åtta versioner av Cobra. Ibland fastnar ensemblen i en hackig dragkamp mellan idéer, för att sedan samsas kring någon och musiken böljar igen fram med god balans mellan kontraster och harmoni, växlingar i dynamik, lyssnande samspel och energiska musikalisk­a dialoger.

Partinen utmärker sig med träffsäkra humoristis­ka sampel och Ilmari Heikinheim­o visar sig skicklig på att binda samman helheten med olika vispelkomp. Linda Fredriksso­n å sin sida övertygar på saxofon med självsäkra och bärande riff och melodier medan Kantonen inspirerar och utmanar med intressant­a ackordfölj­der och stundvis humoristis­ka klanger.

Efter konserten hörs ett entusiasti­skt pladder bland åhörarna då de försöker fundera ut vilket kort som betyder vad.

Ibland fastnar ensemblen i en hackig dragkamp mellan idéer, för att sedan samsas kring någon och musiken böljar igen fram med god balans mellan kontraster och harmoni.

 ?? Foto: JorMa airoLa ?? CobRa. Spelledare­n Juho Laitinen visar ett kort med bokstaven R för ”Runner” i uppförande­t av John Zorns kompositio­n Cobra från 1984.
Foto: JorMa airoLa CobRa. Spelledare­n Juho Laitinen visar ett kort med bokstaven R för ”Runner” i uppförande­t av John Zorns kompositio­n Cobra från 1984.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland