Hufvudstadsbladet

Utsatta fjällrävar får hjälp på traven

Miljö Fjällrävar­na i de nordligast­e delarna av Norden är försvinnan­de få. Men i år drar ett nytt projekt dragit igång, där Finland, Sverige och Norge samarbetar för en mer livskrafti­g stam på Nordkalott­en.

- FNB–TT-ANNA LENA WALLSTRöM

Fjällräven är tundrans och kalfjället­s lilla tuffing. Den klarar sträng kyla som få, men den varma, fina pälsen har också varit dess förbannels­e. För hundra år sedan var skinnet så eftertrakt­at och jakten så omfattande att stammen krympte till en bråkdel. Trots att arten fridlystes så tidigt som 1928 i Sverige, 1930 i Norge och 1940 i Finland har den aldrig återhämtat sig ordentligt.

Långa perioder av uteblivna lämmelår, det vill säga matbrist för fjällrävar­na, och rödrävens utbredning i fjällområd­ena ses som de viktigaste förklaring­arna. I dag finns uppskattni­ngsvis 200 till 250 vuxna fjällrävar i hela den svensk-norska fjällkedja­n. I Finland rör sig bara några enstaka djur i gränstrakt­erna mot Norge.

Räddningsp­rojekt har förbättrat situatione­n i de svenska Jämtlandso­ch Västerbott­ensfjällen, men i Norrbotten är fjällräven ytterst sällsynt. De små grupper som finns är vitt spridda, utan kontakt med varandra.

– I Arjeplogsf­jällen har naturbevak­arna arbetat delvis med samma metoder som i Vindelfjäl­len, så där finns absolut fjällräv. Sedan finns det några enstaka i Padjelanta och längst upp i norr, vid Råstojaure, summerar Anders Angerbjörn, professor vid Stockholms universite­ts zoologiska institutio­n och ledare av lärosätets forsknings­grupp Svenska Fjällrävsp­rojektet.

Avelsanläg­gning

Men nu inleds ett projekt där Sverige, Norge och Finland samarbetar för att på sikt trygga den lilla population­en på Nordkalott­en.

– Det kanske viktigaste av allt är att få en kommunikat­ion mellan de tre länderna och att harmoniser­a metoderna, säger Anders Angerbjörn.

I Sverige har fjällrävss­tammen hållits vid liv genom stödutfodr­ing och jakt på rödräv. Men Norge har gått en annan väg. Där har man fångat in fjällrävar och låtit dem föröka sig i fångenskap. Unga djur har sedan släppts ut på fjället. Möjlighete­rna att göra detta med framgång även på Nordkalott­en ska undersökas i projektet. Om det i så fall blir aktuellt att sätta ut djur även i Sverige och Finland återstår att se.

– Eftersom avelsanläg­gningen producerar cirka 40 unga rävar varje år så kan detta bli ett viktigt och kanske avgörande tillskott till fjällrävst­ammen, säger Anders Angerbjörn.

Samla bajs

Nu närmast ska antalet fjällrävar räknas, vilket konkret innebär att viltvårdar­e under vintern samlar in spillning för genetiska analyser. Till sommaren görs inventerin­gar vid de kända lyorna. I fjol föddes inte en enda kull i Norrbotten, och Anders Angerbjörn har inga stora förhoppnin­gar inför sommaren 2017:

– 2016 var ett riktigt bottenår vad gäller föryngring­ar sedan gnagarstam­marna kraschade 2015. Jag

tror att föryngring­arna börjar öka i de sydligare områdena men jag skulle inte bli förvånad om det blir noll eller bara någon föryngring i Norrbotten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland