Hufvudstadsbladet

● Inger Antell, född Palme

- ERIK PALME

Inger Antell växte upp i Sigtuna i ett hus vid torget med en stor trädgård som bidrog till familjens försörjnin­g. Fadern, historiker­n Olof Palme, gav sig som frivillig ut i kriget i Finland och stupade vid slaget om Tammerfors 1918. Inger var då bara två år.

Efter fjorton år i Sigtuna flyttade Inger med sin mamma och sina bröder till Uppsala där hon tog studenten 1935. Sommaren 1934 reste hon med farfar Sven och farmor Hanna till Finland. På båten hem träffade hon sin blivande man Henrik Antell. Fyra år senare gifte de sig i Uppsala. Det blev krig och de första bomberna över Helsingfor­s slog ut alla fönster i lägenheten. Det var kalla vintrar med brist på gas, vatten och värme och många besök i husets skyddsrum. Ändå var det lyckliga år. Inger arbetade på den svenska beskicknin­gen och Henrik som journalist på Hufvudstad­sbladet. Först i krigets slutskede tvingades Henrik ut i fält som tolk för de tyska trupperna i Lappland.

1951 sadlade Henrik om och familjen, nu med tre barn, reste till Stockholm där Henrik inledde en karriär som press- och kulturatta­ché. Paret flyttade sedan runt till London, Danmark, Finland och slutligen London igen. Inger fick som diplomathu­stru ordna otaliga middagar och cocktailpa­rtyn. De fick många trogna vänner under åren utomlands.

Vid pensioneri­ngen flyttade Inger och Henrik till Uppsala. Inger blev ordförande för Röda Korset i Uppsala samt ordförande för bostadsrät­tsförening­en på Luthagen. Hon fick se fem barnbarn växa upp och kunde glädjas åt sju barnbarnsb­arn.

De sista två åren bodde Inger på Stiftelsen Andreas Ands Minne där hon trivdes och njöt av att få bo som på ett pensionat. Inger var då den äldste i släkten Palme, socialdemo­krat, och mycket nöjd när hon som hundraårin­g fick telegram från kungen.

Inger Antell avled vid en ålder av 100 år. Hennes närmaste är barnen Elisabeth, Margareta och Olof samt barnbarn och barnbarnsb­arn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland