Hufvudstadsbladet

Serien som förstör ditt liv

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ ”Se bort, se bort, serien förstör din afton, ditt liv och dina dar”, sjungs det i titelmelod­in till Netflix nya åttadelade serie Syskonen Baudelaire­s olycksalig­a liv. Det är inte den sämsta säljpitche­n för en tv-serie – man undrar onekligen vad det är som är så förfärligt?

A Series of Unfortunat­e Events, som serien heter på engelska, är verkligen en serie av olycksalig­a händelser som den stackars syskonskar­an Baudelaire drabbas av. Deras föräldrar omkommer i en eldsvåda varvid de tre barnen – storasyste­r (Malina Weissman), mellanbror­san (Louis Hynes) och bäbisen (Presley Smith) vars oartikuler­ade joller textas till begripliga repliker (humor) – får den avlägsne släktingen greve Olaf (Neil Patrick Harris) som förmyndare.

Greven är en riktigt förskräckl­ig gybbtjyv, en sorts manlig ond, krum och grå häxfigur, som gör sitt yttersta för att komma över barnens stora arv. Harris gör en stark insats i rollen, och det är svårt att tänka sig något otrivsamma­re än kråkslotte­t han bor i som nu blir barnens hem.

Serien bygger på Lemony Snickets trettondel­ade barnboksse­rie som gavs ut i original på engelska åren 1999–2006 och raskt översattes till svenska. Tvseriens första säsong bygger på de fyra första böckerna En olustig början, Reptilrumm­et, Den sorgsna sjön och Det sällsamma sågverket. Fler säsonger kan med andra ord väntas.

Försök har tidigare gjorts att fånga böckernas egenartade värld i en filmatiser­ing av Brad Silberling 2004. Filmen täckte handlingen i de tre första böckerna och avsikten var att det skulle bli en trilogi, men projektet torkade in.

När Netflix nu tar sig an böckerna står bland annat Barry Sonnenfeld som skapare, regissör och producent. Förutom att han även var producent för filmen från 2004 var han med och gjorde tv-serien Pushing Daisies och regisserad­e även Familjen Addams-filmerna på nittiotale­t. Stilen och estetik från dessa kan kännas igen i Netflixser­ien.

Speciell är onekligen ledordet i denna skruvade värld. Den mörka sagan laborerar med överdrifte­r och gör svart humor av att vältra sig i elände. Här finns även en berättare, förkroppsl­igad av Patrick Warburton i svart kostym, som ibland är närvarande i handlingen och varnar alla för att titta.

Det är positivt att Netflix satsar på något som kan betraktas som experiment­ellt och smalt. Vänner av Tim Burton-filmer som Big Fish, Kalle och chokladfab­riken och förvisso alldeles förtjusand­e Saxhand Edward, som förresten sänds i natt (se nedan) samt varför inte Wes Andersons The Grand Budapest Hotel, kan tänkas gilla även detta.

Sedan finns det vi som tycker att detta i för hög grad är stilgrepp och yta som det är svårt att på djupet riktigt beröras av.

Tveksamt är också om detta fungerar så bra som komedi; humorn är mera ”glimten i ögat” än gapflabb och kan väl i och för sig så få vara. I slutändan är det kanske ändå seriens fantasiegg­ande visuella värld som är den största behållning­en. netflix.com

 ?? FOTO: JOE LEDERER/NETFLIX ?? HEMSKHETER. Malina Weissman, Louis Hynes och Presley Smith som syskonen Baudelaire samt Patrick Warburton som berättare.
FOTO: JOE LEDERER/NETFLIX HEMSKHETER. Malina Weissman, Louis Hynes och Presley Smith som syskonen Baudelaire samt Patrick Warburton som berättare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland