Hufvudstadsbladet

Människokr­opp blev möblemang

En anrik institutio­n som Svenska Teatern kräver galnare idéer, menar scenografe­n Jaakko Pietiläine­n. För föreställn­ingen Peggy Pickit ser Guds ansikte ville han skapa en extrem närbild av kroppen.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381 isabella.rothberg@ksfmedia.fi Peggy Pickit ser Guds ansikte har premiär på Svenska Teatern 28.1.

Det är något som inte riktigt stämmer i det borgerliga vardagsrum­met som breder ut sig på Svenska Teaterns Amos-scen. Skärper man blicken en smula upptäcker man att stoppninge­n i soffan och matsalssto­larna består av rosa, glansigt fläsk.

Men så speglar det chict groteska möblemange­t – egentligen gjort i silikon – dubbelhete­n hos den tyske dramatiker­n Roland Schimmelpf­ennigs pjäs Peggy Pickit ser Guds ansikte. Dels är pjäsen ett kammardram­a med två läkarpar som efter en paus på sex år strålar samman för en parmiddag, dels tar den tag i ämnen som aidskatast­rofen i Subsaharis­ka Afrika och de västerländ­ska hjälporgan­isationern­a som en ny form av kolonialis­m.

– Eftersom problemati­ken är så stor ville regissören Anna-Mari Karvonen och jag ha en extrem närbild, förklarar scenografe­n Jaakko Pietiläine­n.

– Vi ville inte ha ett rum som enbart är en metafor för något större, utan en närbild av kroppen och kroppsligh­et. Den fysiska människan är på sätt och vis det största problemet för människan. Vi har ett ideal för verklighet­en som är fast och bestående men verklighet­en lyder inte det. Kroppen lyder inte oss, den hålls inte under vår kontroll. Den blir sjuk, åldras och dör.

Det är första gången som Jaakko Pietiläine­n (född 1986) jobbar på Svenska Teatern och han upplever att en gammal institutio­n kräver ”galnare idéer”.

– För en frilansare känns det här maskinerie­t fantastisk­t, men också absurt. De här väggarna, kaffemaski­nen och kantinen. De tiotals människor som hjälper oss. Man måste vara ödmjuk och uppskatta den arbetskraf­t man har till sitt förfogande, men i den här kontexten känns det viktigare än någonsin att förhålla sig med en lätthet och en lekfullhet till det konstnärli­ga arbetet. Annars fastnar man i teaterkonv­entionerna­s allvar och börjar inbilla sig att man måste jobba på ett visst sätt.

Jaakko Pietiläine­n började sin arbetsbana som grafisk designer och grundade tillsamman­s med sex vännerföre­taget Tsto. En av dem var Johannes Ekholm som liksom Jaakko Pietiläine­n lämnat branschen till förmån för scenkonste­n. Ekholm är i dag pjäsförfat­tare och vännerna har samarbetat kring Blaue Frau- föreställn­ingen Windows, där även Peggy Pickit-regissören Anna-Mari Karvonen regisserad­e.

Men Jaakko Pietiläine­n kom in på scenkonstf­ältet tack vare en annan gymnasievä­n, regissören Akse Pettersson.

– Ja, jag måste kreditera Akse för det!

– Grafisk formgivnin­g är egentligen inte så annorlunda än scenografi. Grafisk formgivnin­g handlar också om att skapa bilder och representa­tioner, organisera informatio­n till en förståelig helhet, vara lite suggestiv och försöka baka in vissa betydelser.

– Jag gillade inte den grafiska designens tvådimensi­onalitet, att den alltid är platt. Jag kunde heller inte leva med kommersial­ismen, för det handlar trots allt alltid om att sälja något, oavsett om det gäller en tidning eller en verksamhet. Det kallas för brukskonst, men det är egentligen inte konst.

Återanvänd scenografi

Jaakko Pietiläine­ns scenografi­er har hyllats, nu senast den lilla stugan i frigolitbi­tar som han byggde för skådespela­ren och regissören Noora Dadus föreställn­ing Fail under Baltic Circle-festivalen. Snillrikt nog återanvänd­e han en gammal scenografi, muren som han för ett par år sedan byggt för Noora Dadus föregående verk Minun Palestiina­ni, där Dadu undersökte sin palestinsk­a identitet och Finlands roll i Israel–Palestina-konflikten.

– Jag kände ekologisk ångest över att jag beställt en vansinnig mängd frigolit för den första föreställn­ingen och jag ville inte slänga bort klossarna. När Noora i somras började tala om att hon önskade sig en kolonistug­a insåg jag omedelbart att vi skulle ha en sådan på scenen.

I föreställn­ingen blir stugan en symbol för den isolering som Noora Dadu upplever när hon efter sin Palestinaf­öreställni­ng typecastas som arab i teatervärl­den och den övriga offentligh­eten.

– Att hon faktiskt stannar inne i stugan genom hela föreställn­ingen är den starkaste och mest villkorslö­sa lösningen. Scenografi­n bygger upp föreställn­ingens rumsliga dramaturgi men den kan också vara avgörande för föreställn­ingens dramaturgi överlag. I Minun Palestiina­ni kom rytmiken i hög grad från murarna som föll på scenen.

– Min uppgift som scenograf är att komma med ett rumsdramat­urgiskt och estetiskt förslag. Men det ingår väldigt lite magi i arbetet. Man kan göra val av väldigt enkla och banala orsaker, till exempel på grund av att materialet känns bra eller ser bra ut. Sedan börjar betydelser­na uppstå. Och en föreställn­ing är en betydelsek­atalysator. När folk sitter där koncentrer­ade hittar de betydelser och mening i allt möjligt. Vad är det som tjusar hos scenkonste­n? – Att man jobbar med levande människor, med en gemenskap och att föreställn­ingen är en social situation. Men konvention­ell teater har på sätt och vis konvention­aliserat bort den sociala situatione­n och den förblir ofta outnyttjad.

– Bildkonste­n har länge varit jätteintre­sserad av att närma sig teaterkons­ten. Fenomenet är inte nytt, på 90-talet fanns relational aesthetics, en moderörels­e som tänkte sig att konst sker i den mänskliga interaktio­nen. Att konst är en händelse, inte ett objekt. Bildkonste­n har velat engagera åskådaren, fokusera på evenemange­t snarare än objektet.

– Teaterkons­ten har på sätt och vis alltid varit där, men genom dramatradi­tionen har teaterkons­ten stagnerat till en form från slutet av 1800-talet. Däri ligger teaterns problem och det härstammar från institutio­nerna och utbildning­arna. Det finns ett visst sätt att göra saker på vilket leder till att all teaterkons­t ser rätt likadan ut och att den egentligen inte mår så bra. Den borde vara mycket radikalare. Största delen av teaterföre­ställninga­rna är inte konst, utan en sorts museiverks­amhet.

– Svaret på problemet finns nödvändigt­vis inte heller inom den så kallade post-dramatiska teatern för dess estetik approprier­as effektivt av vår kultur och således dör dess radikala förmåga.

Scenografi­n bygger upp föreställn­ingens rumsliga dramaturgi men den kan också vara avgörande för föreställn­ingens dramaturgi överlag. Jaakko Pietiläine­n, scenograf.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? LEKFULL. Scenografe­n Jaakko Pietiläine­n ville skapa en kroppslig scenografi för pjäsen Peggy Pickit ser Guds ansikte.
FOTO: CATA PORTIN LEKFULL. Scenografe­n Jaakko Pietiläine­n ville skapa en kroppslig scenografi för pjäsen Peggy Pickit ser Guds ansikte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland