Hufvudstadsbladet

Trafiken fäller knappast Berner

Nytt åtstramnin­gspaket svårare nöt för regeringen

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Kommunikat­ionsminist­er Anne Berner har råkat i blåsväder gång efter annan i sina försök att reformera den finländska trafiken. Dessutom har hon fått förklara sig i frågor som gäller Finavias derivathan­del.

Men det här är knappast frågor som inverkar speciellt negativt på regeringss­amarbetet på sikt, anser specialfor­skare Erkka Railo. Ekonomin och oenighet om behovet av åtstramnin­gsåtgärder är betydligt viktigare för regeringen under våren, påpekar han.

Berners beslut att avbryta remissrund­an kring trafiknäts­reformen stöddes i går av de andra partiernas ministrar. Behandling­en av trafikrefo­rmen föreslås nu fortsätta i en parlamenta­risk kommitté där alla partier deltar.

Den omstridda trafikrefo­rmen som kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (C) drog tillbaka bara ett par dagar efter att hon presentera­t den är ett klart misslyckan­de. Men någon större inverkan på regeringen­s popularite­t eller på regeringss­amarbetet har det inte på sikt, tror specialfor­skare Erkka Railo som verkar vid centret för riksdagsfo­rskning i samband med Turun yliopisto.

– Vårens diskussion om nedskärnin­gar och åsikterna om huruvida det kommer att krävas ytterligar­e åtstramnin­gar i nästa års budget eller inte är potentiell­t betydligt större problem för regeringen, säger Railo.

Han konstatera­r att regeringen fått mycket kritik i olika frågor, bland annat för att inte bereda sina lagförslag ordentligt. Samtidigt har många av de reformer som partierna kommit överens om i regeringsp­rogrammet också gått framåt utan att det fått så stor uppmärksam­het, påpekar han.

Att det är Anne Berner och delvis statsminis­ter Juha Sipilä (C) själv som varit i hetluften förvånar inte Railo.

– Berner kommer från näringsliv­et och leder ett ministeriu­m som om hon skulle leda ett företag. Hon har inte förstått vikten av att förhandla, och förankra processer inom politiken. Det gäller att få med sig många parter och få dem att känna att de föreslagna åtgärderna ligger också i deras intresse. Man kan inte lägga fram förslag vid en presskonfe­rens som kommer som en överraskni­ng för ens samarbetsp­arter.

Sipilä var också politiskt oerfaren i början, men han har lärt sig under processens gång, tycker Railo.

Samtidigt är Berner och Sipilä på samma våglängd. Kommunikat­ionsminist­ern har från början varit en av statsminis­terns favoriter, konstatera­r specialfor­skare Railo. Att hon som ny inom politiken tillsamman­s med Matti Vanhanen och Olli Rehn fick vara en av Centerns huvudförha­ndlare då regeringsp­rogrammet manglades fram visar vilket värde statsminis­tern sätter på henne.

Sämre trovärdigh­et

Railo tror inte att trafikrefo­rmen leder till att minister Berner tvingas avgå även om uppståndel­sen kan leda till att hennes personliga trovärdigh­et blir lidande.

– Om man vill börja om från rent bord så är det vanligt att byta ut den person som stått bakom ett omstritt förslag, men i det här fallet är det osannolikt.

Frågan är ändå hur omstridd kommunikat­ionsminist­ern egentligen är inom det egna partiet. Det är svårt för utomståend­e att veta, konstatera­r Erkka Railo.

Det finns fler frågor än trafikrefo­rmen där Anne Berner fått förklara sig och där hon tvingats ompröva redan offentligg­jorda beslut. En av de stora frågorna är derivathan­deln i flygplatsb­olaget Finavia, där den tidigare ledningen står till svars för en förlustbri­ngande värdepappe­rsspekulat­ion den inte haft fullmakt till. Berner anklagas för att genom sitt agerande ha förhindrat att åtal väcks mot de ansvariga. Frågan har behandlats i riksdagens revisionsu­tskott.

Många stridsfråg­or

VR:s framtida ställning, tågtrafike­n överlag, avreglerin­gen av taxitrafik­en och skärgårdst­rafiken är andra frågor på Berners bord som väckt hetsig diskussion. Det är också frågor där ministern fått hård kritik.

– Gemensamt för alla de här frågorna är att Anne Berner driver dem utan att ägna sin personliga popularite­t en tanke. Hon har gjort klart att hon gästspelar inom politiken i fyra år och sedan återgår till näringsliv­et. Därför behöver hon inte fundera så mycket på vad andra, ens inom Centern, anser om hennes agerande.

Det här förhållnin­gssättet har enligt Railo både goda och dåliga sidor. Det möjliggör kontrovers­iella förslag som partiledni­ngen sedan kan avfärda som en enskild ministers solospelan­de om de förslagen inte faller de andra regeringsp­artierna på läppen. Men många sådana fall innebär att hela regeringen­s trovärdigh­et sätts på spel.

– Logiskt sett borde det betyda att ministern avgår, men Anne Berner är statsminis­ter Sipiläs favorit. Gör hon tillräckli­gt många misstag är det ändå knappast nog, säger Erkka Railo.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? REFORM MED FöRHINDER. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berners, C, försök att reformera trafiknäte­t stötte på patrull och hon meddelade på måndagen att remissrund­an avbryts.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA REFORM MED FöRHINDER. Kommunikat­ionsminist­er Anne Berners, C, försök att reformera trafiknäte­t stötte på patrull och hon meddelade på måndagen att remissrund­an avbryts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland