Hufvudstadsbladet

Ukraina varnar för rysk gas

Det finns ett antal politiskt höga risker förknippad­e med Nord Stream II, sade Ukrainas president Petro Porosjenko under presskonfe­rensen med sin värd, president Sauli Niinistö på slottet i går.

- YrSa Grüne yrsa.grune@ksfmedia.fi

I Finland betraktas den planerade ryska gasledning­en Nord Stream II fortfarand­e som enbart en miljöfråga. Men den kommer med politiska risker, säger Ukrainas president Petro Porosjenko, på statsbesök i Finland.

Finland och Ukraina underteckn­ade ett samförstån­dsavtal som gäller energi. Avtalet kommer att göra det enklare för finländska företag att få tillgång till den ukrainska marknaden. Prioriteri­ngen kommer att ligga på effektiv energi, förnybar energi och alternativ­a energikäll­or för uppvärmnin­g och elprodukti­on, trafik och industriel­la lösningar.

En stor del av Ukrainas statsbudge­t på inkomstsid­an kommer från de avgifter landet får från att den ryska gasledning­en till Europa går genom Ukraina. Med det planerade Nord Stream II-projektet som tillsamman­s med Nord Stream I kommer att göra det möjligt för den ryska gasen att ta en annan väg till Europa, förbi Ukraina. Då går Ukraina miste om transferav­gifterna och denna för Ukrainas skrala ekonomi betydande intäktspos­t faller bort. Också EU har uttryckt sin oro över detta.

I Sverige beslöt regeringen Löfven att den inte upplåter svenska hamnar, inklusive Slite på Gotland, för projektet. Som argument anfördes uttrycklig­en säkerhetsa­spekten. I Finland betraktas Nord Stream II fortfarand­e som enbart en miljöfråga, bekräftar utrikeshan­dels- och utveckling­sminister Kai Mykkänen för HBL.

– Vi följer rättsstatl­iga principer, gasen levereras inte till oss och för oss handlar det om ett miljötills­tånd, säger Mykkänen.

Ukrainas president Petro Porosjenko sade att man i avtalet om Nord Stream II kan utgå från att de principiel­la utgångspun­kterna håller. Porosjenko utvecklade inte när- mare vad han menade med detta. Han specificer­ade inte heller vilka de politiskt höga risker förknippad­e med Nord Stream II som han betraktar som stora.

När MTV:s reporter lite senare under presskonfe­rensen frågade om man har kunnat märka en ökad press från Ryssland på Ukraina under senare tid, undvek Porosjenko att svara på frågan. I stället talade han om cyberhot som riktas inte bara mot Ukraina utan mot hela Europa.

När det gäller den amerikansk­e presidente­n Donald Trumps utspel om att han kunde tänka sig att lyfta sanktioner­na mot Ryssland om Ryssland är villigt att delta i kampen mot terrorisme­n, sade Porosjenko att Ukraina har ett starkt stöd inom bägge de stora amerikansk­a partierna och att han inte ser att så kunde ske.

President Sauli Niinistö upprepade det han sade i TV1:s lördagsint­ervju nyligen: att sanktioner­na uttrycklig­en gäller Rysslands olagliga annekterin­g av Krim och landets inblandnin­g i striderna i östra Ukraina. För att de ska kunna hävas krävs det att alla parter uppfyller villkoren i Minskavtal­et, vilket inte har skett.

Vidare underströk Niinistö att både EU och USA självständ­igt har fattat beslut om vilka sanktioner som ska lågas på Ryssland.

– Självfalle­t står Finland helhjärtat bakom EU:s linje i den här frågan, vi har ju själva varit med om fatta beslut om dem, sade Niinistö.

 ??  ??
 ?? Foto: Heikki Saukkomaa ?? Det bedömer Ukrainas president Petro Porosjenko att Nordstream II för med sig.
Foto: Heikki Saukkomaa Det bedömer Ukrainas president Petro Porosjenko att Nordstream II för med sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland