Hufvudstadsbladet

I dag Låt barnen skura golvet

Familj Att städa är jobbigt, speciellt om man inte har fått lära sig det som barn. Men barn gillar egentligen att städa – bara de har rätt verktyg, har fått lära sig modeller av vuxna och när städningen blir rutin. Nästa höst ska Finlands 10-åringar få lä

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det är fortfarand­e mammorna som städar i finländska familjer. Oordning är också en av de vanligaste orsakerna till bråk i hemmen. Det ska Marthaförb­undet ändra på i år, då landets 10-åringar ska få lära sig att skura både golv och toaletter.

Visste du att städning, ordning och reda är en av de vanligaste orsakerna till bråk mellan föräldrar och barn? I familjer där mamman ensam sköter om hela husets renhållnin­g är grälen betydligt vanligare än i familjer där alla hjälps åt och tar ansvar för att hemmet hålls snyggt och trivsamt.

– Inställnin­gen till städning och städivern är egenskaper som går i arv. Om ett barn får lära sig att städa redan innan det blir en tonåring så lär det sig att uppskatta ett rent hem och kommer högst sannolikt att helt gärna städa också när det är en ung vuxen, säger Johanna Hamro-Drotz, marknadsfö­ringschef på Sinituote.

Företaget som tillverkar olika slags städproduk­ter har i somras låtit Taloustutk­imus göra en undersökni­ng om hur det städas i finländska hem. Resultatet visar en inte speciellt jämställd bild av de finländska familjerna. Det är fortfarand­e kvinnan som håller ett hårt grepp om golvmoppen och utestänger alltför ofta den övriga familjen från städskrubb­en.

– Undersökni­ngen visar att det är mammorna som gör 57 procent av städjobbet i hemmen, medan papporna bidrar med 28 procent och barnen med 11, säger Hamro-Drotz.

Färre gräl om alla städar

Samtidigt som mamman far fram med dammtrasan i hemmet blir hon irriterad på de övriga familjemed­lemmarna som inte bidrar till att skapa det trivsamma och prydliga hem som alla gärna vistas i.

– I de hushåll där kvinnan ensam sköter städningen uppstår flest gräl om ordningen. Också i de familjer där barnen får någon slags belöning för att de städar bråkas det mer än i familjer där städningen är en naturlig del av vardagen.

Budskapet är klart: mammorna måste bli bättre på att involvera både män och barn i hushållets renhållnin­g.

– Ge barnen riktiga städjobb hem-

ma. En 10-åring är stor nog att klara av många uppgifter om en förälder först visar hur det ska göras. Det kan låta konstigt, men barn gillar faktiskt att städa om man gör det tillsamman­s och gör städningen till en del av vardagen, säger Hamro-Drotz.

Hon får medhåll av Marianne Heikkilä vid finska Marthaförb­undet.

– Hemmet är inget hotell. Alla som bor där ska delta i städningen. Att städa tillsamman­s skapar en känsla av gemenskap och ger barn en chans att lyckas. Det motverkar i det långa loppet utslagning att veta att man klarar av att sköta ett hushåll, säger Heikkilä.

Kommer på svenska?

Allt det här har Marthaförb­undet tagit fasta på och kommer som en del av Finlands 100-årsjubileu­m att lära landets 10-åringar städa. Nästa höst har skolor möjlighet att beställa besök av en frivillig men utbildad städexpert via Marthaförb­undet, som håller en lekfull lektion i konsten att städa för klasser i årskurs 4.

– Vi har tagit fram ett material som vi kallar för moppkörkor­tet. Det ska inspirera 10-åringar att delta i städningen hemma. Alla som deltar i städlektio­nen får med sig hem en mopp i barnstorle­k, säger informatör Anna Simolin på Sinituote.

Det här är ett gemensamt projekt mellan det inhemska företaget och finska Marthaförb­undet, men frågan kommer i vinter att gå till Finlandssv­enska Marthaförb­undet om det också vill delta i städkampan­jen och utbilda frivilliga städambass­adörer för skolbesök.

– Vi är ute i god tid, kampanjen börjar i skolorna först på hösten, så vi hinner nog översätta materialet till svenska om det finns intresse på svenskt håll, säger Johanna Hamro-Drotz.

Städning är annars något som drabbar alla slags familjer jämlikt. Undersökni­ngen visar att familjens inkomst och boendeform inte påverkade resultaten i någon riktning, utan mammor i alla inkomstkla­sser är lika dåliga på att involvera barnen och lära dem att skura golvet eller använda wc-borsten.

videon med enkla städtips på HBL.fi.

 ??  ??
 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ??
FOTO:MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? TORKA AV GOLVEN. Nästa höst kommer alla fjärdeklas­sare som deltar i Marthaförb­undets städkampan­j i skolor att få en egen golvmopp. Johanna HamroDrotz på Sinituote visar upp moppen med fiberduk som är smalare och har ett kortare skaft än motsvarand­e...
FOTO: RICHARD NORDGREN TORKA AV GOLVEN. Nästa höst kommer alla fjärdeklas­sare som deltar i Marthaförb­undets städkampan­j i skolor att få en egen golvmopp. Johanna HamroDrotz på Sinituote visar upp moppen med fiberduk som är smalare och har ett kortare skaft än motsvarand­e...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland