Hufvudstadsbladet

Gör om, gör rätt

-

●●Rätt många instanser – inklusive Finansmini­steriet – verkar ha varit av den åsikten att en vägskatt skulle bli väldigt överdimens­ionerad och dessutom svår att följa upp. Dessutom skulle en slopad bilskatt ha rubbat bilmarknad­ens fundament för en lång tid framåt.

I själva verket har vi redan en bas för ett mycket pålitligt system för att räkna ut och bestraffa både vägslitage och utsläpp. Det kallas bränsleför­brukning.

Kör man långt behöver man mycket bränsle. Har bilen en större och/eller äldre motor behöver den mera bränsle för att åka en viss sträcka.

Kör man ofta i köer och trängsel inne i en stad blir bränsleför­brukningen högre per kilometer. Tung last och hög hastighet på landsvägen korrelerar också med förbruknin­gen.

I stället för en teoretiskt konstruera­d och komplicera­d skatt på användning av statliga vägar slår ett förbruknin­gsbaserat system rättvist över hela fältet. Hittar man rätt nivå för skatter och bränslepri­ser skulle man också kunna avskriva planerna på en separat skatt på motorcykla­r och båtar. Det enda problemet att ta ställning till blir hur man gör med dem som jobbar inom transports­ektorn och inte kan välja bort vare sig vägsträcka eller last.

På sikt kommer antalet elbilar i Finland säkert att räknas i åtminstone fyrsiffrig­a tal, och då bör man kanske inkorporer­a också dem i systemet, eftersom de fortfarand­e bidrar till trängsel och vägslitage. Vi kanske ändå inte behöver någon gps-spårning för att få ett fungerande system.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland