Hufvudstadsbladet

Chefsekono­m: Uppsvinget har börjat

-

OP uppskattar att Finlands ekonomi växte med relativt god fart i fjol och att farten håller i sig också i år. OP spår att bruttonati­onalproduk­ten växer med 1,8 procent i år och 2,0 procent nästa år.

OP:s chefsekono­m Reijo Heiskanen säger att tillväxten är starkare än i genomsnitt på lång sikt. Han säger att tillväxten på lång sikt är cirka 1,5 procent. Det här innebär att Finland skulle befinna sig i en högkonjunk­tur.

– 1,8 och 2,0 procent är cirka en procentenh­et större än de officiella prognosern­a, säger Heiskanen.

Enligt Reijo Heiskanen är ekonomiska prognoser för det mesta försiktiga. Prognosern­a är i underkant för tillväxt och i överkant när ekonomin krymper. Finlands ekonomi kan med andra ord växa mer än vad man nu förutser.

OP räknar med att exporten ökar med 3,5 procent i år och 5,0 procent nästa år. Heiskanen anser att konkurrens­kraftsavta­let påverkar i synnerhet från och med 2018.

–Vi har fått hårda fakta från Europa på att känslan och flytet är mycket bra, säger Heiskanen.

Inom den globala ekonomin närmar sig USA konjunktur­toppen, i Europa fortsätter en måttlig tillväxt, läget i Kina är stabilare än för ett år sedan och även i Rysslands ekonomi är det värsta förbi. Allt det här stödjer Finlands export.

– Från företagssi­dan kommer budskap om att investerin­garna håller på att komma igång, säger Heiskanen.

Heiskanen säger att det inte finns några omedelbara hot mot Finlands ekonomi. Tillväxten eliminerar ändå inte statens problem. Sysselsätt­ningsgrade­n håller på att stiga men uppnår inte målet på 72 procent de närmaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland