Hufvudstadsbladet

Förslag: Winellska skolan lämnar förorenad byggnad

Utrymmesfö­rvaltninge­n i Kyrkslätts kommun föreslår för fullmäktig­e att eleverna vid Winellska skolans B-del flyttas till modulbyggn­ader i höst.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Problemen med den skadliga inomhusluf­ten i Kyrkslätts svenska skolcentru­m där Winellska skolan verkar har fått en ny vändning. Enligt ett förslag av kommunens utrymmesfö­rvaltning skulle skolan verka i modulbyggn­ader från och med i höst. I det första skedet gäller det utrymmen för 400 elever och lärare. Enligt byggnadsch­ef Jarno Köykkä är det kommunfull­mäktige som har sista ordet i frågan.

– Om eleverna placeras i modulbyggn­ader får vi tid att undersöka ordentligt vilket alternativ som är bäst – en totalrenov­erig eller en rivning av byggnaden, säger Köykkä.

Det behövs modulbyggn­ader för ungefär 2 400 kvadratmet­er. De årliga kostnadern­a skulle uppgå till 600 000 euro. Under jullovet gjordes reparation­er och städningar i B-delen i Winellska skolan. Enligt Köykkä har åtgärderna haft en effekt.

– Men det är klart att det är mycket svårt att reparera en byggnad så att ingen får symtom, säger Köykkä. Men det finns ju byggnader där ingen får symtom? – Det stämmer. Men i det här fallet är det mycket svårt att i nuläget reparera så att ingen får symtom.

Enligt Anna Aintila (SFP), som är ordförande för bildningsn­ämndens svenska sektion, är behovet av modulbyggn­ader akut. Hon hoppas på tillfällig­a utrymmen redan i vår.

– Det finns klassrum i B-delen som är i så dåligt skick att de borde stängas omedelbart. Många elever har fått symtom och har läkarintyg på att de inte får vistas i byggnaden, säger Aintila.

Hon ger inte mycket för de åtgärder som man vidtagit under jullovet.

– Byggnaden är slarvigt byggd och i så dåligt skick att den är mycket svår att renovera. Det som gjordes under jullovet är inte tillräckli­gt och ingen permanent lösning, säger Aintila.

En elev med symtom har fått undervisni­ng med hjälp av Skypetelef­on, men enligt Aintila har den lösningen fungerat dåligt.

Det är oklart var modulbyggn­aderna skulle placeras och för hur lång tid. I Kyrkslätt är det också aktuellt med renovering av Gesterby finskspråk­iga lågstadies­kola, som också skulle verka i modulbyggn­ader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland