Hufvudstadsbladet

Konkurrens­kraftsavta­let kan bli dyrt – ”siffrorna för nya jobb fel”

Det blev dystra betyg för Juha Sipiläs (C) skötebarn – konkurrens­kraftsavta­let. Regeringen har en miljard kvar om den vill balansera ekonomin, säger Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Regeringen­s bedömning av konkurrens­kraftsavta­lets effekter har varit orealistis­ka – det bedömer Rådet för utvärderin­g av ekonomin i sin färska rapport.

Rådet inrättades 2014 för att bedöma regeringen­s politik. Det leds av professor Roope Uusitalo.

Avtalet, som statsminis­ter Juha Sipilä (C) började sparka igång redan innan regeringen svurits in, går ut på nollinje i lönerna och längre arbetstid. Regeringen räknade med att det skulle skapa 40 000 nya jobb, då effekterna av regeringen­s skattelätt­nader räknats in.

Rådet anser att en mer korrekt bedömning är ungefär hälften.

Det innebär också att effekten på statsfinan­serna inte håller, anser rådet. Finansmini­steriet hade räknat med att lösningen skulle bli kostnadsne­utral för staten men rådet bedömer att minuset kan uppgå till en halv miljard.

I stora drag bedömer rådet att riktningen är rätt, men att åtgärderna är otillräckl­iga.

Fler på jobb – men långt kvar

Statistikc­entralen publicerad­e på tisdagen arbetslösh­etssiffror­na för december, och de är positiva: Sysselsätt­ningsgrade­n var 68,3 procent, då den vid motsvarand­e tidpunkt i fjol var 66,9. Över 30 000 fler finländare hade jobb jämfört med december 2015.

Men regeringen­s mål är att få en sysselsätt­ningsgrad på 72 procent vilket av rådet bedöms som ”mycket orealistis­kt”.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta frågar sig varför regeringen tittat så snävt på frågan, och fokuserat på priskonkur­rensen, det vill säga kostnadern­a för arbetet.

– Löntagarna har tagit ett stort ansvar för sysselsätt­ningen genom att avstå från löneförhöj­ningar och betala en högre del av socialavgi­fterna. Konkurrens­kraftsavta­let skapade stabilitet och positiva utsikter, men det är inte någon kur mot Finlands alla problem, säger Eloranta i ett uttalande.

Han fäster uppmärksam­het vid de 600 000 personer som har enbart grundskole­utbildning, och att rapporten bedömer deras sysselsätt­ningsläge som särskilt dåligt.

– Nedskärnin­garna i utbildning­en har inte gett Finland ett enda nytt jobb, säger Eloranta och efterlyser ändringar i utbildning­spolitiken.

De grönas ordförande Ville Niinistö läser in en ”mycket grundlig kritik” mot regeringen och statsminis­tern i synnerhet.

– Det är en grundlig kritik mot Sipilä och mot att man med enbart löner och arbetstid skulle kunna skapa jobb. Nu kan detta rentav vara skadligt för de offentliga finanserna, och det är en kritik Sipilä måste svara på. Har han äventyrat de offentliga finanserna, och också ekonomin för sjuksköter­skor och alla offentligt anställda, i onödan? säger opposition­spolitiker­n.

– Jag är orolig för att de skattelätt­nader som regeringen gav, och som gynnar höginkomst­tagare mer, nu leder till en press på ytterligar­e nedskärnin­gar.

Sannf: ”Vill man ha tvångslaga­r?”

Kaj Turunen (Sannf), ordförande för ekonomiuts­kottet, kommer med en bredsida tillbaka på Twitter.

– Rapporten liknar mer en opinionste­xt än en analys, och saknar lösningar, skriver Turunen.

– Dessutom är förslagen till stor del sådana som inte är i regeringen­s händer, utan i arbetsmark­nadens. Vill man ha tvångslaga­r?

Rapporten benar också ut i vilka grupper deltagande­t i arbetslive­t är lågt jämfört med andra länder, och konstatera­r att unga vuxna kvinnor är en sådan grupp – ”en konsekvens av hemvårdsst­ödet”, enligt utvärderin­gen.

Flera opposition­spartier har efterlyst reformer i föräldrale­digheterna. Utöver De gröna har också SFP efterlyst en totalrefor­m där också gratis småbarnsfo­stran i fyra timmar per dag skulle vara en del av paketet. Frågan är ett tvistfrö också i regeringen, där Samlingspa­rtiet drivit på en reform av föräldrale­digheterna redan under den här valperiode­n.

Orpo: Tillväxten räcker inte

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) säger till FNB att den nuvarande tillväxten – som väntas vara en knapp procent i år – inte räcker för att balansera ekonomin, utan att det behövs fler åtgärder för att stärka sysselsätt­ningen.

Redan vid årsskiftet trädde en del reformer i kraft, som en skärpt plikt att ta emot jobb, och en förkortnin­g av den inkomstrel­aterade dagpenning­en. Rådet bedömer att förkortnin­gen med 100 dagar kan har en god effekt på sysselsätt­ningen. Effekterna av de nyaste förändring­arna syns ännu inte.

Orpo säger till FNB att fokus bör vara på att stödja innovation­er och utveckling, och att åtgärda det så kallade matchnings­problemet på arbetsmark­naden: att lediga jobb inte hittar arbetssöka­nde och vice versa.

Eventuella sparbehov i budgetramf­örhandling­arna i vår är han förtegen om.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? LåNGT KVAR. Regeringen är långt ifrån de ekonomiska målen, enligt en färsk rapport, som dessutom klassar konkurrens­kraftsavta­let som alltför optimistis­kt. Bilden är från mars 2016 då regeringen godkände innehållet i avtalet.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO LåNGT KVAR. Regeringen är långt ifrån de ekonomiska målen, enligt en färsk rapport, som dessutom klassar konkurrens­kraftsavta­let som alltför optimistis­kt. Bilden är från mars 2016 då regeringen godkände innehållet i avtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland