Hufvudstadsbladet

Åland kan slippa betala – ”seger för självstyre­lsen”

Finansmini­steriet föreslår ett Ålandsavdr­ag vars konsekvens skulle bli att Åland går kostnadsne­utralt genom social- och hälsovårds­reformen. Analysen av förslaget är inte klar, men det ser lovande ut, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

- FNB–FELICIA BREDENBERG

Den planerade social- och hälsovårds­reformen i fasta Finland ska finansiera­s genom statsbeska­ttningen, samtidigt som kommunalsk­atten på fastlandet sänks i motsvarand­e grad eftersom kommunerna slipper finansieri­ngsansvare­t för socialoch hälsovårde­n.

Detta innebär att befolkning­en på Åland skulle tvingas betala en högre statsskatt trots att motsvarand­e reform inte genomförs på Åland där ansvaret för sjukvården redan ligger på landskapet – samtidigt som kommunerna tappar skatteinko­mster. Den så kallade klumpsumma­n, som Åland får från finska staten varje år, skulle höjas, men inte så det kompensera­r det underskott som uppstår för Åland.

Reformen har setts som en inskränkni­ng av den åländska självstyre­lsen och motståndet mot reformen varit stark hos landskapre­geringen.

Tänkt om

– Reformer som man gör på rikssidan ska inte inskränka på vår självstyre­lse. Nu har Finansmini­steriet föreslagit ett specifikt avdrag för Åland, vars andemening är att Åland inte ska påverkas av reformen. Vi är inte färdiga med vår analys av förslaget, sade lantrådet Katrin Sjögren.

–Vi föreslog tidigare att Åland skulle få ett avdrag, men då var svaret att det skulle bli alltför komplicera­t. Nu har man tänkt om och det här är en seger för självstyre­lsen. Vår ekonomiska självstyre­lse förblir intakt.

Sjögren säger att bakom det nya förslaget finns ett stort arbete och att det är ett resultat av de krav som landskapsr­egeringen har ställt på riket.

Ålandsavdr­aget, på 12,5 procent, görs enligt förslaget före andra avdrag från den inkomstska­tt för förvärvsin­komst som betalas till staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland