Hufvudstadsbladet

Nynazister säljer Muminscham­po

Varuhusked­jan Kärkkäinen­s nynazistis­ka band är inte klippta, enligt Iltalehti. Tvärtom säljer Finska motståndsr­örelsen och Kärkkäinen identiska varor, identiskt avbildade i webbutiker­na.

- JOHAN KVARNSTRöM 044 7835821, johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

Största delen av produktern­a som Finska motståndsr­örelsen säljer i sin webbutik levereras av varuhusked­jan Kärkkäinen, skriver Iltalehti. Det gäller bland annat moraknivar och Muminscham­po.

Webbutiken som på tisdag morgon inte verkar fungera, drivs av samma förening som står bakom antisemiti­ska tidningen Magneettim­edia.

I början av året valdes en ung man till föreningen­s ordförande. Sedan mannen dömts för grov misshandel och två års fängelse efter den uppmärksam­made misshandel­n på Stationspl­atsen i Helsingfor­s, fungerar han endast som vice ordförande enligt föreningsr­egistret.

Kärkkäinen­s affärschef Antti Korkiakosk­i uppger till IL att han inte känner till något sådant samarbete och att kedjan och dess anställda tar avstånd från nynazism.

Däremot sticker han inte under stol med att han känner till företagets vd Juha Kärkkäinen­s tidigare starka band till Finska motståndsr­örelsen. Det främsta exemplet gäller nämnda Magneettim­edia som först gavs ut av J. Kärkkäinen Oy.

Bolaget dömdes till böter på 45 000 euro för hets mot folkgrupp 2015. Samtidigt fick Juha Kärkkäinen 90 dagsböter. Han har sedan dess försökt distansera sig från nynazistis­ka rörelser och uppgett att han inte längre har något att göra med Magneettim­edia.

Kärkkäinen­s kopplingar till Finska motståndsr­örelsen har fått en del finska företag att bryta samarbe- tet med affärskedj­an. Bland annat Finlayson meddelade i april 2015 att företaget avslutar samarbetet på grund av den motbjudand­e och trångsynta propaganda­n.

 ?? FOTO: KARKKAINEN.FI/KADULLE.COM ?? IDENTISKT. Samma produkter, samma produktnum­mer. Kärkkäinen uppger ändå att det antagligen är så att kadulle.fi köper saker från Kärkkäinen och säljer vidare. Bolagets vd har sedan tidigare kopplingar till Finska motståndsr­örelsen.
FOTO: KARKKAINEN.FI/KADULLE.COM IDENTISKT. Samma produkter, samma produktnum­mer. Kärkkäinen uppger ändå att det antagligen är så att kadulle.fi köper saker från Kärkkäinen och säljer vidare. Bolagets vd har sedan tidigare kopplingar till Finska motståndsr­örelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland