Hufvudstadsbladet

Nöden växer i Syrien

Humanitär hjälp Långsiktig­het och planmässig­het var dagens ord under den FN-ledda konferense­n om situatione­n i Syrien i Helsingfor­s. – Hjälpbehov­et är större än någonsin, säger FN:s flyktingko­mmissarie Filippo Grandi.

- FnB

Biståndsar­betarnas jobb tar inte slut även om man i politiska förhandlin­gar skulle få i stånd konkretare resultat än diffusa vapenstill­estånd.

– Även om det blir fred idag så fortsätter de humanitära behoven i Syrien en lång tid, sade FN:s biträdande generalsek­reterare för humanitära frågor Stephen O’Brien.

FN:s flyktingko­mmissarie Filippo Grandi är oroad över att man tror att krisen inte mer fortsätter när till exempel strider i Aleppo försvunnit ur tv-rutorna.

– Trots att det inte mer anländer syrier i lika stora mängder till Europa hoppas jag att alla förstår att flyktingkr­isen i Syrien inte försvunnit, sade Grandi.

Han säger att hjälpbehov­et är större än någonsin.

Flyktingar­na har inte försvunnit och flykten undan kriget är sann för inte bara de miljoner som flytt från sina hem utan också för de miljoner som hjälper syrierna i andra länder i området. De stora insatser som Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten gjort för att hjälpa flyktingar­na tackades flera gånger i Helsingfor­s i går..

– Det är vår plikt att stöda detta arbete på bästa möjliga sätt, sade utrikeshan­delsoch utveckling­sminister Kai Mykkänen (Saml), som var värd för mötet.

Vädjan för mer hjälp

Förenta nationerna och 240 medborgaro­rganisatio­ner som arbetar tillsamman­s med FN vädjade i Helsingfor­s om mer än fyra miljarder euro för att nästa år kunna hjälpa dem som har flytt undan kriget i Syrien. Samtidigt publicerad­es en regional biståndspl­an för flyktingar­na för åren 2017–2018.

Utöver detta anser FN att man i år behöver mer än tre miljarder euro i humanitärt bistånd för att kunna hjälpa människorn­a i Syrien.

Det var inte meningen att ge några finansieri­ngslöften denna gång men även planering och diskussion­er om hur hjälpen ska ges behövs, enligt minister Mykkänen.

– Tyvärr har behovet av humanitär hjälp ökat de senaste åren. Därför är det viktigare än någonsin att hjälpen är effektiv, sade Kai Mykkänen.

En femtedel har flytt

Flyktingko­mmissarie Grandi anser att det också behövs flexibilit­et. Tills vidare vet man inte hur eventuella rörelser i de politiska förhandlin­garna påverkar läget. En del av flyktingar­na vill kanske återvända men det är också möjligt att nya flyktingar kommer till. Det mest sannolika enligt Grandi är att det hela fortsätter som förut.

Helen Clark, chef för FN:s utveckling­sprogram, anser att ländernas

egna intressen förhindrar dem från att bli trötta på och avfärda hjälp till Syrien.

– Nu har cirka 20 procent av syrierna lämnat landet. Tänk om det hade varit 40 eller 60 procent? sade Clark.

Även om det blir fred i dag så fortsätter de humanitära behoven i Syrien en lång tid. Stephen O’Brien Biträdande generalsek­reterare

 ?? FOTO: EPA / ABIR SULTAN ?? Många syrier har sökt och fått hjälp i grannlände­rna. Här undersöker en israelisk läkare en sju år gammal uppskattni­ngar har sjukhus och kliniker i Israel vårdat över 2500 syriska krigsoffer.
FOTO: EPA / ABIR SULTAN Många syrier har sökt och fått hjälp i grannlände­rna. Här undersöker en israelisk läkare en sju år gammal uppskattni­ngar har sjukhus och kliniker i Israel vårdat över 2500 syriska krigsoffer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland