Hufvudstadsbladet

Ny syrisk konstituti­on i ryskt utspel

Ryssland, Iran och Turkiet har enats om att tillsamman­s övervaka den bräckliga vapenvilan i Syrien. Samtidigt presentera­r Ryssland nu ett förslag på en ny syrisk konstituti­on – författat av Moskva.

- Tt

Den syriska chefsförha­ndlaren kalllar mötet för en succé, men säger att offensiven mot rebeller i Wadi Barada fortsätter. Striderna om området, som förser den syriska huvudstade­n med dricksvatt­en, har lett till att miljontals människor i Damaskus sedan i december är utan vatten.

I uttalandet från samtalen i Kazakstans huvudstad Astana ställer sig Iran, Turkiet och Ryssland – som tillsamman­s tagit initiativ till mötet – bakom att rebellgrup­per ska få delta i de kommande FN-samtalen om en politisk lösning på krisen i Syrien.

”Vi anser att det inte finns någon militär lösning på problemen, som endast kan lösas genom en politisk process”, säger länderna i dokumentet enligt nyhetsbyrå­n Interfax.

Men vissa företrädar­e för rebelllern­a kritiserar Irans roll i uppgörelse­n och säger att de inte kommer att ställa sig bakom den.

– Iran går i spetsen för en rad olika militäroff­ensiver och leder till tvångsförf­lyttningar av tusentals syrier som orsakar blodutgjut­else, säger en av rebellerna­s delegater som vill vara anonym till Reuters.

En annan företrädar­e för rebellerna säger att de är besvikna på Turkiets svaga roll i under samtalen i Astana och att de inte kommer att ställa sig bakom ett slutdokume­nt.

Rysslands sändebud i Syrien,

Aleksandr Lavrentjev, meddelar oväntat att ett utkast till en ny syrisk konstituti­on har lagts fram av Moskva i syfte att skynda på de politiska förhandlin­garna.

– Vi har överlämnat ett konstitu- tionsutkas­t, framtaget av ryska specialist­er, till den syriska beväpnade opposition­en som den kan gå igenom, säger han enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Målet med mötet i Astana mellan rebellgrup­perna och regeringss­idan är att stärka den bräckliga vapenvila som förhandlad­es fram i slutet av december, och därigenom bereda väg för FN-ledda samtal i februari om en politisk lösning på konflikten.

– FN är den viktigaste spelaren

för att få till stånd en politisk process, säger FN:s Syriensänd­ebud Staffan de Mistura enligt Reuters.

Samtalens starka fokus på vapenvilan kommer att underlätta politiska förhandlin­gar, säger de Mistura. ”Det enda sättet att få fred i Syrien är genom en politisk lösning som kommer ur mellansyri­ska förhandlin­gar under FN:s sköld”, skriver han i ett pressmedde­lande.

 ?? Foto: LeHtikuva / kiRiLL kudRyavtSe­v ?? fokus På vaPenvilan. FN-sändebudet Staffan de Mistura samtalar med Mohammad Alloush, som leder rebellerna­s förhandlin­gsdelegati­on vid mötet i Astana.
Foto: LeHtikuva / kiRiLL kudRyavtSe­v fokus På vaPenvilan. FN-sändebudet Staffan de Mistura samtalar med Mohammad Alloush, som leder rebellerna­s förhandlin­gsdelegati­on vid mötet i Astana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland