Hufvudstadsbladet

Forskare: Läget i Ukraina förändras inte över en natt

USa:s nya regering kommer inte att medföra några snabba förändring­ar i situatione­n i Ukraina, säger programche­fen arkady moshes vid Utrikespol­itiska institutet.

- FnB

Arkady Moshes betonar att man inte bör dra några snabba slutsatser av president Donald Trumps uttalanden om sanktioner­na mot Ryssland.

Moshes påminner om att Trump måste hålla hemmatrupp­erna nöjda innan han kan ta i tu med sanktioner­na.

– Vi kommer inte att få se en helomvändn­ing och saker och ting ändras inte över en natt. Trump vill ha ett avtal och han vill ha någonting av Ryssland i gengäld, säger Arkady Moshes.

en fråga om realtioner

Moshes tror att de relationer som president Petro Porosjenko lyckas skapa med den amerikansk­a ledningen har större inverkan på läget i Ukraina än sanktionsf­rågorna. Han tror att det kan uppstå en del gnissel i relationer­na mellan Trumps och Porosjenko­s regeringar på grund av att Ukraina inför valet i USA inte på allvar trodde på Trumps möjlighete­r att vinna valet.

– Jag tror inte att vicepresid­ent Mike Pence reser lika ofta till Ukraina som vicepresid­ent Joe Biden gjorde.

Moshes säger att det just nu inte är sannolikt att Minskavtal­et kan förverklig­as helt.

– Ukraina kan dock utvecklas och sikta på framsteg utan att konflikten avgörs, påpekar Moshes.

Han påpekar att framstegen hittills inte har varit imponerand­e och det finns en risk för bakslag. Moshes anser det viktigt att Ukrainas utländska kompanjone­r och stödjare påminner landets ledning om behovet av förändring­ar.

– Ukrainas ledning bör inte ta sina europeiska vänners solidarite­t för given.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland