Hufvudstadsbladet

Ja från parlamente­t krävs för brexit

Storbritan­niens regering måste gå via parlamente­t för att ansöka om utträde ur EU. Klartecken från Skottland behövs däremot inte – vilket skapar rejäl ilska i norr.

- TT

Sedan Högsta domstolen i London konstatera­t att det väntande utträdet ur EU inte går att sköta utan parlaments­behandling lovar den brittiska regeringen att agera snabbt.

– Regeringen kommer inom några dagar att lämna fram en propositio­n till parlamente­t om att aktivera artikel 50 (som i Lissabonfö­rdraget stipulerar hur ett land ska lämna EU). Det kommer att bli ett så rakt förslag som möjligt, förklarar den särskilde brexitmini­stern David Davis inför parlamente­t.

Någon större skillnad ska det dock inte innebära, lovar regeringen.

– Vi nådde punkten utan återvändo den 23 juni i fjol (då britterna folkomröst­ade om att lämna). Det här utslaget ändrar inte det faktum att Storbritan­nien kommer att lämna EU, säger Davis.

– Våra oberoende domstolar är en hörnsten i rättssamhä­llet ... Även om vi inte alltid håller med om utslagen så är det en grundlägga­nde del av varje levande demokrati att den juridiska processen måste följas. Regeringen har klargjort att den kommer att respektera dom stolens utslag”, säger samtidigt justitiemi­nister Liz Truss i ett uttalande.

”Ingen störning”?

Utslaget från HD, med rösterna 8–3, innebär dock att premiärmin­ister Theresa May inte lika smidigt som planerat själv kan besluta om att aktivera artikel 50. Även om regeringen har en stark majoritet bakom sig i underhuset lär krav resas på att få in allehanda villkor inför kommande utträdesfö­rhandlinga­r.

Opposition­en i Labour lovar visserlige­n ”ingen störning”, men vill ha en vitbok över regeringen­s planer. Och kommer även att slåss för att inte May & Co använder skattesyst­emet som förhandlin­gsvapen.

”Labour kommer att försöka få igenom tillägg till artikel 50proposit­ionen för att förhindra att de kon servativa använder brexit för att förvandla Storbritan­nien till ett billigt skattepara­dis”, skriver partiledar­en Jeremy Corbyn på Twitter.

Nöjd Miller

Gina Miller, en av de privatpers­oner som drivit på för att juridiskt utreda om inte parlamente­t borde vara mer involverat, är nöjd över att frågan nu blivit klarlagd. Men hon är inte nöjd över den behandling hon själv utsatts för under vintern.

– Jag är chockad över nivån på de personliga angrepp som jag fått de senaste sju månaderna bara för att jag ställt en legitim fråga. Jag hoppas verkligen att folk i maktpositi­on framöver kommer att vara snabbare med att fördöma dem som går över gränsen vad gäller allmän anständigh­et, säger Miller utanför domstolslo­kalen i London.

Än mer chockad – eller åtminsto ne ilsken – är Nicola Sturgeon, regional regeringsc­hef i Skottland. Högsta domstolen har nämligen också kommit fram till att den brittiska regeringen inte behöver få sin utträdesan­sökan godkänd av de regionala parlamente­n.

Sturgeon utlovar dock fortsatt strid.

– Det här är en fråga om demokratis­ka principer, säger Sturgeon, som återigen väcker frågan om det krävs en ny folkomröst­ning om självständ­ighet.

– Är det bättre om vi tar framtiden i egna händer? Det är allt tydligare att Skottland måste ställas inför det valet, säger Sturgeon enligt Reuters.

Trots HD:s besked lovar hon att ”säkerställ­a att skotska parlamente­t får möjlighet att rösta om huruvida det godkänner utlösandet av artikel 50”.

 ?? FOTO: EPA/ANDY RAIN ?? Gina Miller har varit en av personerna som jobbat för att parlamente­t ska godkänna Storbritan­niens ansökan om utträde ur EU.
Theresa May.
FOTO: EPA/ANDY RAIN Gina Miller har varit en av personerna som jobbat för att parlamente­t ska godkänna Storbritan­niens ansökan om utträde ur EU. Theresa May.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland