Hufvudstadsbladet

Paris inför färgat förbud mot miljöfarli­ga bilar

- BJÖRN EWENFELDT/TT

Flera europeiska städer har på senare tid försökt bromsa avgasprobl­emen. Frankrike har infört färgkodade klistermär­ken som visar hur miljöfarli­g bilen är. Nu är också äldre bensinoch dieselbila­r förbjudna i Paris och Lyon.

Myndighete­rna i Paris har försökt minska trafiken genom att vissa dagar bara tillåta bilar med jämn slutsiffra köra i staden, andra dagar bara de med ojämn. När avgasprobl­emen har varit extra stora har kollektivt­rafiken varit gratis och par keringsavg­ifterna höjts, men inga åtgärder har hittills minskat problemen i någon större utsträckni­ng.

Även utländska bilar

Sedan några dagar tillbaka gäller ett system som kallas Crit’air, med krav på att alla bilar i Frankrike ska ha ett klistermär­ke på vindrutan som visar hur mycket miljögifte­r motorn släpper ut. Och utländska bilister slipper inte undan – den som vill köra i Frankrike med ett fordon registrera­t på annat håll måste också ha ett märke från den 1 mars, vilket kan beställas från fran ska myndighete­r från den 1 februari.

Elbilar får ett grönt märke. Sedan används flera steg med färger och siffror, från lila (1) för de minst smutsiga, med bränslen som bensin och gas, till grått (5) för de mest förorenand­e dieslarna.

Redan nu är alla bilar med grått märke, registrera­de mellan januari 1997 och december 2000, förbjudna i Paris. Det handlar om 6 procent av Frankrikes 32 miljoner bilar. Borgmästar­en Anne Hidalgo kämpar för att förbudet även ska gälla alla med brunt märke. Så är det redan i Lyon, vilket ökar andelen av den franska bilflottan till 20 procent.

Bilar som registrera­ts före 1997, nio procent av Frankrikes bilpark, kan inte ens beställa ett klistermär­ke och blir på så sätt automatisk­t förbjudna. Det gäller både diesel och bensin, skriver den brittiska parkerings­sajten APH.

Går snabbt fram

Paris går därmed väldigt snabbt fram, efter att så sent som i december tillsamman­s med Mexico City, Madrid och Aten ha lovat att förbjuda dieselford­on senast år 2025. Hidalgo var drivande bakom det löftet, som kom under en global borgmästar­konferens i Mexiko.

Enligt myndighete­rna i Paris kommer klistermär­kena att göra det lätt för polisen att övervaka förbudet.

Problemet med dieselmoto­rernas utsläpp av kväveoxide­r och partiklar blir mycket påtagligt när det uppstår meterologi­ska ”lock” över städerna. Utsläppen retar slemhinnor och ögon och är extra besvärliga för människor med andningspr­oblem som till exempel astma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland