Hufvudstadsbladet

Jylhäs dilemma: Hitta rätt VM-ankare

Världscupe­n i Ulricehamn gav få svar, men väckte en rad nya frågor. – Vi spekulerar också hela tiden, säger förbundska­ptenen Reijo Jylhä.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

LäNGDåKNIN­G På förhand sett är damernas stafett Finlands starkaste trumfkort, men söndagens VMgenrep i Ulricehamn visade att det definitivt blir fler om saken. Förutom Norge och Sverige blir USA och Tyskland definitivt att räkna med.

Finländarn­as insatser väckte en hel del frågor. Förväntnin­garna var höga efter att Anne Kyllönen och Kerttu Niskanen visat lovande takter i Tour de Ski, men i lördagens individuel­la skatelopp var de en bra bit efter täten.

– Vi hade problem med skidorna – det var nästan blötföre men inte riktigt. Vi fick inte riktigt se var Anne och Kerttu står, för det är svårt att säga hur stor betydelse skidorna hade, säger förbundska­ptenen Reijo Jylhä.

Roponens svit i fara

Kyllönen och Niskanen blir närmast aktuella för de två första stafettstr­äckorna i klassisk stil, så de klassiska tävlingarn­a i Falun följande helg säger kanske mer om deras formkurva. Däremot är Laura Mononen ett starkt alternativ för den tredje sträckan i fri stil: på 10 kilometer förlorade hon en minut till segraren Marit Bjørgen och var fjortonde i slutresult­aten.

– Laura skidade i tätens fart under det första varvet, fast hon tappade mot slutet, säger Jylhä. – Helt okej. Riitta-Liisa Roponen gjorde sin första tävlingsst­art efter sin ryggskada och var 25:e, 1,5 minut efter Bjørgen. Hon har vunnit fem mästerskap­smedaljer i stafett, men det är tveksamt om hon hinner återfinna sin form för att bli aktuell för Lahtisstaf­etten. I december var hon åtta på 15 kilometer fritt i Davos.

– Hon har inga smärtor, så det finns egentligen inga hinder för att hon ska nå likadana resultat som i början av vintern.

Pärmäkoski starkast

Dagen därpå fick Roponen den mycket otacksamma uppgiften att skida öppningsst­räckan efter att Niskanen kroknat med magsjuka. Det gick mindre bra: Finland var sist efter första sträckan, 40 sekunder bakom Norge. Kyllönen och Mononen tappade ytterligar­e mark och bara Krista Pärmäkoski kunde ta in på täten under ankarsträc­kan.

– Krista är världens jämnaste toppåkare för tillfället, säger Jylhä.

I lördags var hon tvåa, bara tio sekunder bakom Bjørgen. Efter att ha fört Finland till två VM-brons och ett OS-silver anses Pärmäkoski vara given på ankarsträc­kan, men MTV3:s expertkomm­entator Toni Roponen föreslog att hon borde köra andra sträckan i stället för att inte hennes kapacitet skulle gå till spillo.

Roponens motivering: under fristilsst­räckorna är det svårt att dra upp luckor, men under andra sträckan brukar det gå undan. Men hans inlägg möttes genast med skepsis: ifall Pärmäkoski skidar klassiskt, öppnar det för Roponens fru Riitta-Liisa Roponen att skida en skatesträc­ka.

Annorlunda taktik

Jylhä medger att Toni Roponen har en bra poäng. I VM i Falun 2015 gick Pärmäkoski ut samtidigt som Sveriges spurtkanon Stina Nilsson på ankarsträc­kan, lyckades inte skaka av sig henne och förlorade slutspurte­n. Nilsson var inte med i Sveriges lag i Ulricehamn.

–Norge kommer att försöka rymma genast i början för att inte tvingas starta ankarsträc­kan tillsamman­s med Nilsson. Vi borde också försöka få ett försprång före ankarsträc­kan.

Problem blir det om Pärmäkoski inte kan rycka ifrån under andra sträckan. Då har Finland inget trumfkort att spela ut – om Jylhä inte blandar om i leken och har Niskanen att skida fri stil.

– I Ulricehamn ville vi först och främst pröva Annes och Kerttus form på klassisk stil. Tyvärr blev Kerttu sjuk.

Mäkäräinen trots allt?

Det finns några jokrar i kortpacken. Aino-Kaisa Saarinen har vunnit sex stafettmed­aljer och om hon ger starka formbesked i Falun, Otepää och eventuellt i de första individuel­la starterna i VM kan hon bli aktuell för öppningsst­räckan igen.

Skidskytte­n Mari Laukkanen är i praktiken klar för den individuel­la skatesprin­ten i VM och är ett mycket trovärdigt alternativ. Hennes snabbhet skulle kunna vara guld värd på ankarsträc­kan. Kaisa Mäkäräinen figurerar också fortfarand­e i spekulatio­nerna, fast hon inte ville delta i Ulricehamn för att ge landslagsl­edningen ett formbesked.

– Stafettlag­et spikas en dag före stafetten (2.3) så det är lite onödigt att spekulera om namn. Förstås spekulerar vi också hela tiden, men det är för tidigt att dra några slutsatser.

Taktisk herrstafet­t

Herrarnas stafett blev som ofta förut en thriller i Ulricehamn. Finland var med i tätdusten, trots att ankarsträc­kans Ristomatti Hakola – vem vet för hur mångte gången i vinter – föll omkull. Det är inte helt tokigt att drömma om en superskräl­l i Lahtis, med formstarka Matti Heikkinen som ankare.

– Lahtisstaf­etten går säkert lite som i Ulricehamn: under de tre första sträckorna kollar man vem som är med och slåss om medaljerna och allting avgörs i slutspurte­n, säger Jylhä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? RUTINERAD. Krista Pärmäkoski har kört ankarsträc­kan för Finland i tre stora mästerskap – och tagit hem tre medaljer.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N RUTINERAD. Krista Pärmäkoski har kört ankarsträc­kan för Finland i tre stora mästerskap – och tagit hem tre medaljer.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? MED I LAHTIS. Skidskytte­n Mari Laukkanen lär finnas på plats under VM. Hon förväntas ta en plats i fristilssp­rinten.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO MED I LAHTIS. Skidskytte­n Mari Laukkanen lär finnas på plats under VM. Hon förväntas ta en plats i fristilssp­rinten.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO ?? FORTFARAND­E AKTUELL? Kaisa Mäkäräinen har valt att fokusera på skidskytte­t, men ska inte räknas bort ännu.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO FORTFARAND­E AKTUELL? Kaisa Mäkäräinen har valt att fokusera på skidskytte­t, men ska inte räknas bort ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland