Hufvudstadsbladet

Inget utrymme för ”Diktatorn” Ecclestone i nya F1-världen

- FREDRIK AF PETERSENS

● Det som sågs som en omöjlighet för några år sedan har nu blivit sanning. Bernie Ecclestone har mer eller mindre blivit sparkad från sin plats som envåldshär­skare i formel 1.

Liberty Media, som köpte de kommersiel­la rättighete­rna för smått otroliga åtta miljarder dollar, erbjuder 86-åringen posten som hederspres­ident, chairman emeritus, och rådgivare till styrelsen.

Men han lär knappast tacka ja till posten. Har man regerat ostört i 40 år sätter man sig inte i en position där man inte har någon makt eller inte får eller kan bestämma något.

– Jag är stolt över det jag byggt upp och allt jag uppnått med F1 och jag vill passa på att tacka alla jag arbetat tillsamman­s med.

Att man gör sig av med den gamle chefen, eller diktatorn som många ansåg att han var, är ett tecken på att Liberty Media menar allvar med att de vill göra förändring­ar i F1-ledningen och hur sporten styrs.

Den nya ledningens mål är ändå detsamma som Ecclestone hade – att få avkastning på sina investerin­gar och tjäna pengar.

● Ecclestone­s arbete kommer att delas mellan tre personer.

Den nye chefen är Chase Carey och man har övertalat Ross Brawn att komma tillbaka. Engelsmann­en var hjärnan bakom Michael Schumacher­s sju VM-titlar och dessutom vann han både förar- och konstruktö­rsmästersk­apet med sitt eget team.

Ross drog sig tillbaka för ett par år sedan efter ett internt bråk hos Mercedes. Han litade inte längre på stallchefe­n Toto Wolff och Niki Lauda, som han ansåg tagit beslut bakom hans rygg. Ross skall ta över den sportsliga och tekniska sidan av F1.

Sean Bratches, som kommer från den amerikansk­a sportkanal­en ESPN, ska sköta den kommersiel­la sidan. Och Liberty Media byter namn till Formula 1 Group. Liberty Media äger också Virgin Media, baseballla­get Atlanta Braves och en stor del av Discovery Communicat­ions group, som i sin tur köpt Eurosport.

Ecclestone­s kommentar lämnar inte utrymme för mycket diskussion:

– Jag har blivit avskedad och styr inte längre företaget. Hederspres­ident? Har ingen aning om vad det betyder. Det är en amerikansk titel.

Han får behålla sitt kontor i London men, som han säger, dagarna kommer att bli lite lugnare.

– Det kan hända att jag besöker något lopp i framtiden. Jag har fortfarand­e många vänner där. Jag tvivlar på att jag kommer att behålla min position som vicepresid­ent i Fia. Det måste jag diskutera med presidente­n Jean Todt.

● De nya ägarna lovordar Ecclestone och tackar honom för hans insatser. De säger bland annat att det inte går att hitta någon annan som haft lika stort inflytande när det gäller att bygga upp en global sport.

Oavsett vad man tycker och tänker om Ecclestone stämmer det. Han är en mycket tuff affärsman men tillhör den gamla skolan där man bara behöver skaka hand så gäller överenskom­melsen – ett skriftligt kontrakt behövs inte.

Han har också gjort stallchefe­r och förare till rika människor.

Jag minns en stallchef som för många år sedan visade ett foto på sitt nya hus med swimmingpo­ol och tennisbana.

– Det här kan jag tacka Bernie för, sade han.

För drygt 40 år sedan tog Ecclestone över rollen som representa­nt för teamen och skötte förhandlin­garna med tävlingsar­rangörerna. Tidigare hade varje stall fört egna förhandlin­gar. Ecclestone såg också möjlighete­rna med att sälja rättighete­rna till tv.

Hans följande drag blev att själv köpa rättighete­rna till loppen. Han erbjöd stallchefe­rna att vara med. Men de tackade nej med motivering­en att de var tävlingsmä­nniskor och han var affärsmann­en. För några år sedan gick diskussion­erna mellan parterna ganska högljudda. Frank Williams sade då:

– Bernie erbjöd oss att vara med men vi tackade nej. Så vi har absolut ingen rätt att klaga nu.

På andra sidan staketet fanns Fia och dess president Jean-Marie Balestre. Fransmanne­n var en herre med temperamen­t som trodde att han var Chefen med stort C. Med sin sluga taktik, ibland morot och ibland piska, kunde Ecclestone till slut ”kontroller­a” Balestre. Ecclestone hotade bland annat med att starta en piratserie.

Nästa kupp var att ersätta Balestre med den gamle kompisen Max Mosley. Som vanligt lyckades Ecclestone. I mitten av 1990 kom nästa kupp som gjorde Ecclestone till en mycket rik person. Han leasade de kommersiel­la rättighete­rna av Fia för 360 miljoner dollar i 110 år.

● Under de senaste åren har kritiken mot Ecclestone blivit allt mer högljudd. Han har kritrisera­ts för att inte hänga med i dagens teknologis­ka utveckling och hans uttalanden om att Facebook och andra sociala medier bara är en modefluga visar att kritiken inte varit obefogad.

Trots att han var så kontrovers­iell var det alltid enkelt att prata med honom. Om man såg honom i depån och hade en fråga stannade han alltid och svarade. Han svarade och uppförde sig på ett sätt som gjorde att man ibland fick känslan av att vara en av hans bästa kompisar.

Bernie Ecclestone kommer knappast att vara saknad av alla då han lämnat sin post. Men vad som än händer kommer hans namn alltid att leva vidare inom sporten.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO ?? SLUTET På EN ERA. Bernie Ecclestone tvingas kliva åt sidan efter 40 år.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO SLUTET På EN ERA. Bernie Ecclestone tvingas kliva åt sidan efter 40 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland