Hufvudstadsbladet

Laura Mononen: Borde orka till slut

Laura Mononen lärde sig en hel del av Tour de Ski.

- MARCUS LINDQVIST

LäNGDÅKNIN­G Laura Mononens säsong kom bra i gång med sjätte plats på den klassiska milen i Ruka. Men sedan dess har resultaten varit blandade: i Tour de Ski varvade hon hyfsade dagar med riktiga bottennapp och var tolva i sammandrag­et.

– Som helhet var touren en besvikelse. Man har inte råd med några dåliga dagar där, säger Mononen.

Flera av landslagså­karna tillbringa­de veckorna före Tour de Ski på hög höjd. Krista Pärmäkoski anlände till Val Müstair direkt från Livigno.

– Det var en ny erfarenhet att touren började på hög höjd. Jag åkte hem över julen efter Davos och La Clusaz, för annars hade det blivit en så lång resa. Man kan lära sig någonting av detta.

Bra första varv

Mononen tog 14:e plats när världscupe­n fortsatte med 10 kilometer fritt i Ulricehamn. Hon var en minut efter segraren Marit Bjørgen och 35 sekunder efter trean Charlotte Kalla. I övrigt var det jämnt: fyra åkare gick i mål inom en sekund på placeringa­rna 11–14.

– Det var svårt att skapa några tidsskilln­ader på den banan, säger Mononen.

– Första varvet gick helt bra, men sedan sinade krafterna. Någon dag orkar jag till slut.

Det har varit ett återkomman­de tema för Mononen under den här säsongen. Hon har ändå varit näst bäst av finländarn­a i vinter och är i praktiken klar för VM i Lahtis.

– Jag var i bra form i början av säsongen, men fast min kondition inte har rasat har konkurrens­en blivit hårdare. Många var lite halvfärdig­a i början av vintern, säger Mononen.

Siktar på VM

I VM i Falun tvingades Mononen åka hem efter bara en start: 10 kilometer fritt i snökaoset. Nu ligger hon bra till också i kampen om de eftertrakt­ade startplats­erna i stafetten. I förhandssp­ekulatione­rna är hon ett alternativ för tredje sträckan i fri stil.

– Jag har fått skida ganska många skatelopp i vinter. Resultaten har varierat betydligt mindre än under tidigare år. Jag har för det mesta varit nära tionde plats, säger hon.

Mononen är hemma från Lojo, men numera bosatt i Esbo. Vintern i södra Finland har som bekant inte varit särskilt skidvänlig, men:

– Det har varit bra spår i Oitans hela tiden. Det har gått bra att skida där då jag varit hemma, säger hon.

Hon planerar att delta både i Falun och VM-genrepet i Otepää. VM kör i gång 22 februari.

– Man kan inte åstadkomma några mirakel längre. Det gäller bara att ta det lugnt mellan tävlingarn­a och försöka undvika att bli sjuk.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? VIKTIG LAGKUGGE. Laura Mononen kommer att behövas i stafettlag­et i VM.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N VIKTIG LAGKUGGE. Laura Mononen kommer att behövas i stafettlag­et i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland