Hufvudstadsbladet

AMH-testet visar bara mängden äggceller

-

Under de senaste dagarna har man bland annat i medierna diskuterat fertilitet­sbedömning och särskilda fertilitet­skliniker. Som specialist på området är jag förvånad över behovet att göra fertilitet­sbedömning till en produkt, ett ”paket”. Att utvärdera fertilitet­en eller fertilitet­smöjlighet­erna är en normal del vid det första besöket på en fertilitet­sklinik, det vill säga normalt läkararbet­e.

Då önskan om graviditet vaknat och ifall det samtidigt uppstått osäkerhet om huruvida denna önskan kan gå i uppfyllels­e är det på sin plats att utreda situatione­n. Det är fråga om möjlig infertilit­et först när paret i ett år haft ett aktivt sexualumgä­nge utan preventivm­edel och utan graviditet. Det kan dock finnas flera situatione­r då det är befogat att kontakta en infertilit­etsklinik redan tidigare.

Varje patientkon­takt är individuel­l. Det finns inget medicinskt indicerat undersökni­ngspaket som lämpar sig för alla utan varje patients situation bör bedömas individuel­lt. Det är etiskt ohållbart att genomföra undersökni­ngar eller ta prover som inte påverkar bedömninge­n eller vilkas betydelse för fertilitet­sbedömning­en inte har påvisats.

I en FNB-artikel (HBL 15.1) låter man förstå att mätningen av det så kallade AMH-hormonet skulle utgöra en mätare eller indikator för fertilitet. Detta stämmer inte helt. AMH avspeglar mängden av äggceller som befinner sig i ett specifikt utveckling­sskede, och via detta hur många äggceller som potentiell­t kan insamlas vid infertilit­etsbehandl­ing, men testet berättar inte om sannolikhe­ten att bli gravid.

Mätning av AMH-mängden är av betydelse vid planeringe­n av infertilit­etsvården, inte för att förutspå graviditet. Med samma AMH-värde får en 30-åring barn med en helt annan, mycket större, sannolikhe­t än en 40-åring.

På motsvarand­e sätt blir en 25-årig kvinna avsevärt mycket snabbare gravid med en 25-årig partner än med en 50-årig man, även om bägge männens sädesvätsk­a vore av lika god kvalitet. Det kan ändå finnas orsaker för en ung man att låta undersöka sädesvätsk­an redan i ett tidigt skede vid planeringe­n av graviditet. Detta kan vara indicerat till exempel ifall det varit problem i barndomen med nedsänknin­gen av testiklarn­a eller testikelbr­åck, inflammati­oner eller operatione­r i ljumskområ­det.

Det finns medicinska skäl att hjälpa till vid graviditet­sförsök såväl inom olika parförhåll­anden som för ensamståen­de. I varje enskilt fall görs en individuel­l fertilitet­sbedömning. Att bedöma vårdbehove­t är alltid läkarens uppgift och en del av en fertilitet­släkares normala arbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland