Hufvudstadsbladet

Läget är alarmerand­e

- OLOF ÖSTRÖM Brändö

Håkan Kulves anser uppenbarli­gen inte att ejderns situation är särskilt svårt utsatt. Det framgår av ett inlägg i HBL (22.1). Det kan hända att stammen inte försvinner – det går inte att förutse – men att läget är alarmerand­e kan de som rör sig i Ålands östra skärgård (Brändö med omnejd) intyga. Jag själv rör mig inte på så vidsträckt­a områden, men talar nästan dagligen med människor som gör det och varit välinforme­rade iakttagare under 60 års tid. De har aldrig sett något liknande. Det är ett område bestående av såväl yttre som inre skärgård och ejderpopul­ationen har med upp- och nedgång varit stark.

Det har gått lång tid sedan de påpekade att man inte ser ejderungar. Då var det många experter som inte reagerade, men nu för tiden reagerar de flesta. Skärgårdsb­orna säger att det hör till undantagen att se exempel på att ejdern har reproducer­at sig. Om man någon gång ser ett större antal ejdrar tillsamman­s under våren kan det röra sig om ett femtontal ejderhanar och två ejderhonor. Då vet man att det råder obalans och att det inte blir någonting av deras fortplantn­ing.

Vad är då orsaken till att en kräftgång skett? Det finns kanske ingen exakt förklaring, men att en exceptione­ll ökning av örnstammen är en stark faktor som gått hårt åt ejdrarna står klart. Dessutom har andra rovdjur ökat. Kulves förefaller inte att tro på den förklaring­en. Han understryk­er också de åländska tjänstemän­nens betydelse i sammanhang­et.

Kan så vara. Men onekligen naggades förtroende­t i kanterna när jaktförval­tare Robert Juslin vid den åländska jaktförval­tningen sade att ejderstamm­en nog minskat, men inte inom Åland. Han har inte verifierat detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland