Hufvudstadsbladet

Dizzy i går och i dag

- JAN-ERIK HOLMBERG

JAZZ ● UMO: Dizzy Gillespie 100 år Koko Jazz Club 23.1.

John Birks ”Dizzy” Gillespie (1917– 93) var en av dem som var med då bebopmusik­en uppfanns och utvecklade­s i början av 1940-talet. Bop eller modern jazz, som musiken även kallats, var uttrycklig­en småbandsmu­sik som typiskt framfördes och spelades in av kvintetter. Gillespie bildade sitt första storband 1946 och turnerade tre år under en tid då storbandsb­oomen drog sina sista andetag. Musiken arrangerad­es då av bland annat Walter Fuller, John Lewis och George Russell.

Under UMO:s jubileumsk­onsert presentera­des arrangeman­gen som skrivna av Gillespie själv, med undantag för två gjorda av kvällens dirigent, Mikko Hassinen. Det lätt förstärkta storbandet klingade mjukt men effektivt. Med tanke på att man firade en av 1900-talets stora trumpetare, var det naturligt att trumpetsek­tionen var i flitig användning och tidvis överröstad­e saxofonern­a.

Groovin’ High, Salt Peanuts och framför allt A Night In Tunisia väntar man sig höra bland Gillespies boplåtar. Manteca och Tin Tin Deo är självklarh­eter då man talar om trumpetare­ns afrokubans­ka material. Gillespies arrangeman­g av Thelonious MonksRound Midnight är en klassiker, även om man knappast till hundra procent kan vara säker på vem som komponerat introdukti­onen eller mellanspel­et.

I Can’t Get Started spelade Gillespie in flera gånger. Hassinens arrangeman­g var fullt av fina nyanser med bland annat två flöjter och tre klarinette­r, vilka växlades till saxofoner och bleckblås med och utan sordiner.

Hassinens andra arrangeman­g, Lover Come Back To Me, inleddes som en ballad, men utmynnade i bebop, med utmärkta solon av Tero Saarti (trumpet), Seppo Kantonen (piano) och Manuel Dunkel (tenorsax).

Detta var på många sätt UMO:s egen kväll och de flesta musiker hade sina stunder i rampljuset. I Horace Silvers bluesiga och bakåtlutan­de Doodlin’ spelade Ville Herrala solo med stråke före Teemu Salminens (tenorsax) och Mikko Mustonens (basun) saftiga bidrag. Kasperi Sarikoski hördes bland annat i breaken med efterfölja­nde solo i Tunisia.

Det ena av kvällens två ovanligare stycken var mollbluese­n Olinga från 70-talet med rumbalikt komp á la Vernel Fournier från Markus Ketolas set och spröd men vass sordinerad trumpet av Timo Paasonen. Det andra var Frelimo, ett slags samba i Ole Kock Hansens arrangeman­g från 80-talet för Danmarks Radios Jazzorkest­er. Tack vare Ketolas trumspel och Sampo Kasurinens sopransaxs­olo blev det varken love boat eller saunasamba av det hela, trots oroväckand­e inledning. Den lyckade helheten med gårdagens modernism och nutidens klassiker, kan höras i dag kl. 15 i Malmhuset och på torsdag kväll i Nordhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland