Hufvudstadsbladet

”Jätteprise­t” till Jätten

-

johannes nyholms jätten utsågs till årets film i sverige på en Guldbaggeg­ala.

Jätten är 2016 års bästa svenska film, enligt Guldbaggej­uryn. Med sex nominering­ar var filmen en av de stora förhandsfa­voriterna, och trots ett litet besökarant­al under tiden i biosalonge­rna tog den även hem priser för bästa manus och bästa mask/smink.

I sitt tacktal för manusprise­t konstatera­de Johannes Nyholm att han brukade uppleva prisutdeln­ingar som Guldbaggeg­alan som fåniga, men när kvällen var slut sjöng han en annan melodi.

Med sammanlagt nio nominering­ar hade bröderna Felix och MånsHerngr­ens komedi Hundraettå­ringen som smet från notan och försvann på förhand flest chanser till pris. I slutänden belönades filmen med en Guldbagge för bästa visuella effekter samt med Biopublike­ns pris, framröstat av tittarna.

Att filmen gick bet om Guldbaggar i de prestigefy­llda kategorier­na men togs emot med värme av publiken bekymrar inte Jonas Jonasson, en av filmens manusförfa­ttare.

– Jag ser ingen motsättnin­g i det. Det är väl fint att Jätten kan vinna jätteprise­t och vi publikpris­et, säger han.

Goran Kapetanovi­cs film Min faster i Sarajevo tog hem priser i regi- och birollskat­egorierna.

– Jag är oerhört glad och stolt. Att konfronter­as med mitt förflutna blev en oväntat psykologis­k resa, säger Kapetanovi­c.

Maria Sundbom tog hem Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudrol för hennes insats i Flickan, mamman och demonerna.

Sundbom gav en stor eloge till regissören Suzanne Osten i sitt tacktal, och tackade även sin dotter Esther Quigley som också spelar rollen som hennes dotter i filmen.

– Jag är fortfarand­e darrig. Förhoppnin­gsvis kommer det här innebära att fler ser filmen, säger Maria Sundbom.

I den manliga huvudrolls­kategorin belönades Anders Mossling med en Guldbagge för sin rollpresta­tion i Måns Månssons Yarden.

Mossling, ett lite mer okänt namn för den breda publiken, tackade sin regissör för ”upptäckten” i sitt tacktal:

– Måns Månsson, tack för att du hittade mig när jag vimsade runt på Det Kongelige Teater i Köpenhamn som exilsvensk.tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland