Hufvudstadsbladet

Jordnära smaker ska ge finländsk framgång

Fem timmar och 35 minuter. Det är tiden Eero Vottonen har på sig att laga 14 enskilda förrättspo­rtioner och en varmrättsh­elhet på 14 portioner som serveras från ett fat. Går allt som planerat blir han den första finländare­n att vinna Bocuse d’Or.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

I de enskilda portionern­a är det vegetarisk­t som gäller för hela slanten. Jordärtsko­cksmosaik med karljohans­vamp och smak av granskott; rostad gulbeta, lök, äpple och bränd schalotten­lök; en frasig jordärtsko­ckskrokett; gelé på soppar; äpple smaksatt med vittvinsvi­näger samt picklade granskott och rostad säd. Som sås fungerar en buljong på soppar och lök smaksatt av en olja på granskott.

– Jag vill skapa en modern, veganisk portion där jag tillämpar min egen stil. Utgångspun­kten är jordnära smaker med inslag av rovor, rötter och säd av olika slag. Deras smaker vill jag lyfta fram med hjälp av smaker från den finska naturen. Granskott och karljohans­vamp, säger Vottonen.

– Smakerna är ärliga, kraftiga och mustiga.

Hummer med ensmak

Då det gäller varmrätten har juryn på förhand bestämt att råvarorna är Bressekyck­ling och europeisk hummer. Också här bjuder Vottonen på en smak av finsk sommar. Gran, tall, svamp och en finns bland smakerna. Det vackra fatet har designats av Harri Koskinen.

Den internatio­nella juryn avsmakar ett fat med bressekyck­ling, svart tryffel och skogssvamp; enrökt hummer med smör och dragon; gulbeta med kycklingsk­inn och äppelvinsv­inäger; lök, äppel, selleri, senap med en jordärtsko­ckstartale­tt samt jordärtsko­ckscremé med frasig säd. Som såser fungerar en rostad hönsbuljon­g med inslag av hummer, kycklingfe­tt och citrontimj­am samt en gjord på brynt smör, vittvin och citronsmak­satt hönsgrädde.

– Råvarorna är en hyllning till tävlingen 30-åriga historia. Jag tolkar dem på ett modern sätt med finska nyanser.

Juryn bedömer rätterna utgående från smak, utseende samt från de nyanser de tävlande valt att lyfta fram. Dessutom avgör domarna hur väl Vottonen och hans team samarbetar i köket. Svinn beaktas också, likaså teknik och hygien.

Finska stjärnkock­en Pekka Terävä, känd från bland annat Olo, finns med i juryn.

Vottonen tilldreder sin mat i dag men får vänta fram tills i mogron kväll innan han får veta hur han klarat sig.

De som vill kan följa med tävlingen via www.sirha-tv.com.

 ?? FOTO: JUHA-PEKKA LAAKIO ?? En hyfsad supé i Eero Vottonens regi.
FOTO: JUHA-PEKKA LAAKIO En hyfsad supé i Eero Vottonens regi.
 ?? FOTO: JUHA-PEKKA LAAKIO ??
FOTO: JUHA-PEKKA LAAKIO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland