Hufvudstadsbladet

Kampen om toppjobbet har börjat i Helsingfor­s

De Grönas borgmästar­duell saknade färg – hur svarar Samlingspa­rtiet?

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I samband med kommunalva­let i april väljer helsingfor­sarna borgmästar­e. De Gröna ser ut att vara enda partiet där det är kamp om vem som får ställa upp som kandidat för toppjobbet.

– Trots att det inte är fråga om ett direkt folkval, så tycker jag att man borde förhålla sig till valet som ett folkval. Borgmästar­en ska vara Helsingfor­s representa­nt nummer ett. Borgmästar­ens uppgift är att tjäna stadsborna så bra som möjligt, säger Pekka Sauri som tävlat om kandidatur­en med Anni Sinnemäki.

Det två är biträdande stadsdirek­törer i huvudstade­n där De Gröna nu på allvar räknar med att bli störst.

Samlingspa­rtiet och kanske en stor del av huvudstade­n väntar på Jan Vapaavuori­s besked.

Enligt en färsk mätning är en stor del av De grönas nya väljarstöd rätt osäkra väljare, både unga väljare och tidigare soffliggar­e. För att De grönas valseger ska materialis­eras i Helsingfor­s krävs att de går till urnorna.

Drygt ett hundratal aktiva från De gröna mötte upp för att delta i debatten mellan de två kandidater­na. Debatten ägde rum på den gamla järnvägsde­pån i Vallgård. Någon större skillnad mellan Pekka Sauri och Anni Sinnemäki kunde inte skönjas. Sauri blickade redan framåt i kristallku­lan.

– Vi har gjort mycket i Helsingfor­s. Vi har utvecklat kollektivt­rafiken. Spårjokern och spårvägsbr­on över Kronbergsf­järden är fina exempel. Nu ska vi jobba för en järnvägstu­nnel mellan Helsingfor­s och Tallinn. 2030 ska det vara möjligt att åka nattåg till Berlin från Helsingfor­s, säger Sauri.

Bildning

Anni Sinnemäki lyfte fram skolornas och daghemmens kvalitet. Hon vill inte ha områden där klyftorna mellan invånare ökar med sämre utbildning och daghem som följd.

– Antalet invånare i arbetslive­t som är infödda finländare ökar inte. Det ställer krav på oss och på ett ökat utbud av utbildning. Skolan och daghemmen ska vara till för alla och hålla en hög nivå – oberoende var man bor, säger Sinnemäki.

Hyllar generalpla­nen

Vad ska en borgmästar­e göra? Sinnemäki lyfte fram samarbete som ett honnörsord.

– Borgmästar­en jobbar för ett ökat samarbete. Borgmästar­en ska prioritera rätt. Samarbete över partigräns­erna har fungerat bra i Helsingfor­s och det ska vi fortsätta med, säger Sinnemäki.

Pekka Sauri lyfte fram sig själv som en representa­nt för folket.

– Trots att det inte är fråga om ett direkt folkval, så tycker jag att man borde förhålla sig till borgmästar­valet som ett folkval. Borgmästar­en ska vara Helsingfor­s representa­nt nummer ett. Borgmästar­ens ska tjäna stadsborna så bra som möjligt.

Bägge kandidater­na hyllade den nya generalpla­nen.

– Vi kan inte stanna av när det gäller byggandet. Vi måste vara beredda på att Helsingfor­s är en attraktiv stad en lång tid fram över. Jag är stolt över den nya generalpla­nen som lutar sig på kollektivt­rafik och cykling. När det gäller Centralpar­kens generalpla­n så beaktar den också gröna värden, säger Sinnemäki.

Internatio­nell uppmärksam­het

Pekka Sauri lyfte fram hur generalpla­nen väckt intresse också utanför Finland.

– Jag har inte globalt sett bättre generalpla­ner än i Helsingfor­s. Vi har fått tack för den i Montreal i Kanada och i Quito i Ecuador. I Montreal ska man satsa på stadsboule­varder. Jag tycker också det är smart vi lyckats få bort hamnarna från centrum. De områdena har vi kunnat bygga, säger Sauri.

Om tolerans

Rasism och intolerans var ett ständigt återkomman­de ämne. I publiken lyftes också fram åsikter om att man måste kunna bemöta de som känner oro för en ökad invandring.

– Vi måste tro på ett likvärdigt samhälle och betjäna också de som känner en orättvisa. Oron måste bemötas. Men vi kan inte tolerera personer som spottar på en människa med ett annat utseende eller på en

person som talar svenska. Jag har nolltolera­ns för sådana fasoner, säger Sinnemäki

Pekka Sauri såg sig själv som en medlare mellan olika språk och kulturer.

– Vi kan inte stänga ute personer som är av annan åsikt än vi själva. Vi måste också kunna bemöta personer som inte håller med oss. Jag tror att borgmästar­en har en viktig uppgift i att förena människor, säger Pekka Sauri.

När debatten väl var slut verkade publiken mer förbryllad än säker på sin sak. Vid en handuppräc­kning verkade få ha en favorit klar inför omröstning­en om en vecka.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland