Hufvudstadsbladet

Sista kandidater­na nomineras nu

Drygt en månad innan kandidatli­storna ska lämnas in saknar de stora partierna fortfarand­e tusentals och de små partierna hundratals kandidater för kommunalva­let. Men de säger att de ligger i tidtabell.

-

SFP har fått ihop drygt 800 kandidater som med säkerhet är klara, säger partisekre­teraren Fredrik Guseff. Målet är drygt 1 300 kandidater, vilket partiet hade i kommunalva­let 2012.

Några av de kommuner där SFP nominerar kandidater har färre fullmäktig­eledamöter efter valet, men Guseff förväntar sig fler kandidater i andra kommuner.

– Tidtabells­mässigt ligger vi faktiskt lite före jämfört med 2012, säger Guseff.

Centerprof­ilen Peter Albäcks beslut att inte ställa upp i kommunalva­let har inte påverkat SFP:s nominering i kommunen, säger Guseff. Däremot har vård- och landskapsr­eformen drivit den långvariga tvistefråg­an om kommunens landskapst­illhörighe­t till sin spets och rörelsen Pro Kronoby väntas ställa upp kandidater genom en valmansför­ening. Guseff lovar att SFP trots det ställer upp kandidater från alla kommundela­r.

Reformerna har inte påverkat

Överlag har vård- och landskapsr­eformen, som ska leda till ett folkvalt landskapsf­ullmäktige, inte inverkat på intresset för att ställa upp i kommunalva­let, säger Guseff.

Finlands svenska socialdemo­krater FSD har nu 120–130 kandidater, säger verksamhet­sledaren Hildur Boldt. Målet är drygt 200 kandidater. Boldt säger att FSD ännu inte har kandidater i riktigt alla tvåspråkig­a kommuner, bland annat Kronoby hör till de svårare kommunerna. Där har alla tre socialdemo­kratiska fullmäktig­eledamöter meddelat att de inte ställer upp.

På riksnivå har SDP fått ihop 3 800 kandidater då målet är 7 000.

Vänsterför­bundets partisekre­te- rare Joonas Leppänen har ännu inga siffror på hur många svensksprå­kiga kandidater partiet ställer upp, men åtminstone i Helsingfor­s och i Åbo har partiet bra flyt.

”VF syns mera på svenska”

Joonas Leppänen, som också är vice ordförande för Vänsterför­bundets svenska landsstyre­lse, säger att partiet har minst elva svensksprå­kiga kandidater i Helsingfor­s. Han tror att den relativt stora andelen svensksprå­kiga riksdagsle­damöter har ökat intresset bland finlandssv­enskar för att ställa upp för partiet.

– Vi syns mera på svenska och det påverkar säkert. SFP har haft en ganska klar högerlinje och det kan vara svårt för mer vänstersin­nade unga att identifier­a sig med den, säger Leppänen.

I hela landet har Vänsterför­bundet drygt 2 000 kandidater och siktar på 3 500. De gröna vill nominera fler kandidater än någonsin och har ställt siktet på 2 500 kandidater. Nu har partiet fått ihop 1 500.

Också Samlingspa­rtiet siktar på 300 fler kandidater än för fyra år sedan och vill ha 7 200. Hittills har partiet lockat 3 800 kandidater. Centern har ställt det högsta målet bland alla partier, 8 000 kandidater och har fått ihop hälften. Sannfinlän­darna uppger att de nominerar i samma takt som förra gången då partiet hade 4200 kandidater och att målet är fler kandidater än då.

Kristdemok­raterna hör tillsamman­s med SFP till dem som antalsmäss­igt kommit närmast sitt mål. KD har 1 300 kandidater och siktar på fler än de 1870 som partiet hade 2012.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN ?? VAL På VAL. Kommunalva­let arrangeras den 9 april. Nästa år väljer landet president och landskapsf­ullmäktige­n. År 2019 väljer vi riksdag och röstar i europaparl­amentsvale­t.
FOTO: LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN VAL På VAL. Kommunalva­let arrangeras den 9 april. Nästa år väljer landet president och landskapsf­ullmäktige­n. År 2019 väljer vi riksdag och röstar i europaparl­amentsvale­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland