Hufvudstadsbladet

Starka, men inte fläckfria, gröna

-

De gröna siktar på att bli största partiet i Helsingfor­s, och har också en påtaglig chans att bli det.

Osäkert är det ändå, av flera skäl. Ett är hur mycket turbulense­n i rikspoliti­ken påverkar Samlingspa­rtiets stabila väljarkår i Helsingfor­s, efter alla nedskärnin­gar i skola, dagis och universite­t. Även om De gröna kilat upp i täten i Yles senaste opinionsmä­tning bland Helsingfor­sväljarna så ligger skillnaden inom den rätt så stora felmargina­len på 3,5 procentenh­eter. Fortsätter det såhär blir tvekampen en nagelbitar­e ända fram till den 9 april.

Ett annat osäkerhets­moment är De grönas väljare själva. Enligt samma mätning är en stor del av De grönas nya väljarstöd rätt osäkra väljare, både unga väljare och tidigare soffliggar­e. För att De grönas valseger ska materialis­eras krävs att de går till urnorna.

Det finns alltså en möjlighet att håva in proteströs­ter på grund av det allmänna politiska läget – ifall det är det som påverkar mest.

Om det däremot är Helsingfor­spolitiken som påverkar står partiet inför en kinkig mätning som inte tidigare funnits på väljarnas buffébord: Borgmästar­valet, där politiska kandidater ger sitt ansikte åt partierna i valrörelse­n.

Både Anni Sinnemäki och Pekka Sauri är nuvarande biträdande stadsdirek­törer. Därför har de båda hunnit få sina egna realpoliti­ska bördor.

För Anni Sinnemäkis del är det den uppslitand­e debatten om Helsingfor­s generalpla­n. Byggandet i centralpar­ken har delat de egna, och stadsbulev­arderna kan trigga många trafikante­r, inklusive dem som vacklar mellan Samlingspa­rtiet och De gröna.

Pekka Sauris börda är metroproje­ktet, och det är ingen liten eller billig börda.

För att någon av dem ska bli borgmästar­e måste de ändå kunna övertyga och dra in väljare från andra partier. För det ska de övertyga inom partiet, och där väljer De gröna mellan två olika sätt att leda. Pekka Sauri är känd som den kanske mest tillgängli­ga stadsdirek­tören någonsin, på grund av sin direktkomm­unikation med invånarna via sociala medier. Men Sinnemäki är bland sina egna känd för en starkare organisato­risk kompetens.

Tippningen ligger starkt på Anni Sinnemäki, men det är Helsingfor­skretsen som väljer.

För De gröna är opinionsmä­tningarna i vilket fall som helst ett väldigt påtagligt politiskt slagträ. Den person som kan hota ställninga­rna vore nämligen om Jan Vapaavuori ställde upp i valet som Samlingspa­rtiets borgmästar­kandidat, med den röstmängd han skulle dra med sig. Vapaavuori­s trumfkort är att han inte varit inblandad i någon av de soppor De grönas stadsdirek­törer haft slevarna i.

Men så länge gröna vindar blåser i mätningarn­a, vågar Vapaavuori kanske inte ställa upp.

 ??  ?? KOMMENTAR Sauri och Sinnemäki är erfarna ledare – men har båda hunnit få sina bördor och stämplar. Sinnemäki har positionen som förhandsfa­vorit.
SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi
KOMMENTAR Sauri och Sinnemäki är erfarna ledare – men har båda hunnit få sina bördor och stämplar. Sinnemäki har positionen som förhandsfa­vorit. SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland