Hufvudstadsbladet

”Kyrkan ska tjäna också samkönade par”

Kyrkan måste också tjäna samkönade äkta par, säger ärkebiskop Kari Mäkinen.

- FNB

Ärkebiskop Kari Mäkinen tycker att det är viktigt att man i kyrkan inser vad ändringarn­a av äktenskaps­lagen innebär för de sexuella minoritete­rna och deras anhöriga.

Lagändring­en gör det möjligt för par av samma kön att ingå äktenskap och lagen träder i kraft i början av mars.

Mäkinen talade om att äktenskaps­lagens ändras när han öppnade biskopsmöt­et i Helsingfor­s på onsdagen.

–Förändring­en är ett steg som ger glädje och lättnad på en lång väg bort från skammens, skyggheten­s och undangömdh­etens värld. Det gör mycket kärlek synlig, sade ärkebiskop­en i ett pressmedde­lande.

Enligt kyrkans gällande anvisninga­r är kyrklig vigsel av par av samma kön inte möjligt. Mäkinen anser ändå att diskussion­en inte borde fokusera på vad en präst får eller inte får göra. Istället tycker han det är dags att fråga sig hur kyrkan tjänar människorn­a, också par av samma kön, då de ingår äktenskap.

– Kyrkan har ett pastoralt ansvar för att på samma villkor betjäna alla människor som kyrkan ska be för och med, betonade ärkebiskop­en.

Till de präster som anser att de inte kan betjäna äkta par av samma kön säger Kari Mäkinen att ett ansvarsful­lt sätt att betjäna då är att visa dem vidare till någon annan präst.

De som ingår äktenskap är viktiga, inte kyrkopolit­iska konflikter, betonar ärkebiskop­en.

– Det viktiga är att vi bär ansvar och ställer de människor främst som firar sitt livs viktiga fest, inte prästerna själva och kyrkans konflikter, sade Mäkinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland