Hufvudstadsbladet

Danmark minst korrumpera­t

Finland trillar ned ett pinnhål i Transparen­cy Internatio­nals jämförelse.

- Fnb

Finland ligger på tredje plats i en jämförelse av de minst korrumpera­de länderna i världen. Jämförelse­n är gjord av Transparen­cy Internatio­nal. Finland har fallit en plats från fjolårets jämförelse.

Jämförelse­n toppas av Danmark följt av Nya Zeeland. Sverige ligger på fjärde plats.

Typiskt för länder med liten korruption är genomskinl­ig förvaltnin­g, omfattande pressfrihe­t samt oberoende domstolar.

Transparen­cy Internatio­nals ordförande i Finland Tommi Niinimäki säger att han inte är förvånad över att Finland har tappat en placering.

– Till exempel misstankar­na om tjänstebro­tt har ökat stadigt i Finland under de senaste åren. Också de omfattande korruption­sskandaler som har lyfts fram i medier har säkert påverkat resultatet, säger han i ett pressmedde­lande.

Den årliga jämförelse­n görs utgående från expertutlå­tanden och den omfattar endast den offentliga sektorn. För Finlands del byggde totalbilde­n på sju undersökni­ngar.

Ökande populism en varningssi­gnal

Transparen­cy Internatio­nals ordförande Jose Ugazi varnar för att de växande populistis­ka rörelserna är en varningssi­gnal.

Han säger att bara yttrandefr­ihet, genomskinl­ighet i det politis-

ka beslutsfat­tandet samt starka demokratis­ka institutio­ner garanterar samhällets och mediernas förmåga att hålla makthavarn­a redovisnin­gsskyldiga.

– I allt för många länder går människorn­a varje kväll och lägger sig hungriga på grund av korruption­en, säger Ugazi.

Längst ner på listan över de 176 länder som har undersökts finns Nordkorea, Sydsudan samt Somalia på jumboplats­en.

Transparen­cy säger att det är viktigt att betona att en sak i jämförelse­n. De länder som tappade poäng var fler än de som förbättrad­e sina resultat. Korruption­en ökade alltså i fler länder än den minskade i. Av detta kan man enligt organisati­onen dra bara en slutsats: Det är bråttom att ta itu med korruption­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland