Hufvudstadsbladet

Republikan­er vill se bevis på valfusk

Ledande republikan­er har fått nog av USa:s nye presidents påståenden om valfusk. Trump vill starta en utredning.

- Fnb

Donald Trump ”underminer­ar förtroende­t både för det amerikansk­a demokratis­ka systemet och för sig själv”, säger senator Lindsey Graham.

Trump överraskad­e högt uppsatta republikan­er och demokrater i kongressen tidigare i veckan när han under en middag i Vita huset upprepade sitt påstående om att miljontals illegala invandrare röstade på Hillary Clinton – vilket berövade honom folkets röst.

– Jag var inte där, men om USA:s president säger att 3,2 miljoner personer röstade olagligt skakar det förtroende­t för vår demokrati, han måste visa varför han tror det, säger Graham, tung republikan­sk senator, till CNN.

Inte heller representa­nthusets talman Paul Ryan tror på Trump. Han säger att han inte har sett några bevis för hans påstående om valfusk.

Vita husets presstales­person Sean Spicer bekräftade på tisdagen Trumps åsikt, dock utan att kunna presentera några bevis.

–Hans kommentar var att tre till fem miljoner människor kan ha röstat illegalt, baserat på de studier han har sett, säger Spicer enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Enligt Spicer indikerar studierna – som alltså inte redovisas – att 14 procent av dem som röstade inte var amerikansk­a medborgare.

Det har inte framkommit några indikation­er på att utbrett valfusk skett under höstens presidentv­al. Ansedda The New York Times kalllar kort o ch gott Trumps påstående en ”lögn”.

Donald Trump meddelade på onsdagen att han startar en utredning om misstänkt valfusk i presidentv­alet. Resultatet kan enligt honom leda till ändringar i vallagen.

 ?? Foto: EPA / SHAWN tHEW ?? Obevisat. Enligt Donald Trump röstade flera miljoner illegalt i presidentv­alet.
Foto: EPA / SHAWN tHEW Obevisat. Enligt Donald Trump röstade flera miljoner illegalt i presidentv­alet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland