Hufvudstadsbladet

Johaug: ”Han sade att det var hans fel”

Längdåknin­g Therese Johaugs advokat Christian B Hjort tycker att skidstjärn­an är utan skuld och inte bör straffas alls för dopning. Det tycker även Johaug, som lägger allt ansvar på läkaren. – Han sade att det var hans fel, säger hon.

- FNB–TT

Vid förhören i Oslo, där Therese Johaugs straff ska bestämmas, säger hon att det positiva dopningste­stet gav ett ”känslomäss­igt kaos, som var det värsta en toppidrott­are kan uppleva”.

– Mitt liv är ställt på ända. Jag förlorar möjlighete­n att matcha mig mot mina landslagsk­ompisar och jag har till viss del förlorat glädjen med att hålla på med skidor, som är det allra viktigaste för mig, säger hon med gråten i halsen.

Hon berättar om hur det gick till när hon brände sina läppar under lägret i Italien, om smärtan och såren och om att läpparna inte läkte. Hon berättar vidare om hur det gick till när landslagsl­äkaren Fredrik S Bendiksen köpte och gav henne salvan som innehöll den anabola steroiden clostebol, och att han försäkrade henne om att salvan var godkänd att använda.

–Jag frågade om den var med på dopningsli­stan, och han sade nej. ”Den här salvan är ren och den kan du lugnt använda”. Jag känner inte att jag har gjort något fel, säger hon.

Litade på läkaren

Johaug säger att hon vanligtvis är noga med att kolla upp att ett läkemedel inte är dopningskl­assat, men att hon litade på landslagsl­äkaren och därför inte tittade närmare på salvans förpacknin­g eller bipacksede­l.

– Den 4 oktober fick jag besked om att jag hade testat positivt för ett förbjudet ämne. Det var ett chockbeske­d att få. Livet ställde sig på ända på en minut. Där och då förstod jag inte vad som hade hänt. Jag fick hjälp av min pojkvän för att komma på vad grunden till att jag hade testat positivt var, säger Johaug.

– Vi lyckades snabbt ta reda på vad det var som hade hänt. Där och då förstod jag inte hur det kunde ske eftersom jag hade fått besked och försäkring­ar om att den salvan inte stod på listan. Jag känner inte att jag har gjort något fel.

Låg halt

Vid förhören framkom det att halten av clostebol i hennes dopningspr­ov var mycket liten, 13 nanogram per milliliter­t. Antidoping Norges advokat Niels R Kiaer säger att 14 månaders avstängnin­g som föreslagit­s därför är ett lämpligt straff.

Dopning för anabola steroider kan ge upp till fyra års avstängnin­g.

– Fyra år är för dem som fuskar. Vi har aldrig trott att Johaug fuskat för att få en prestation­sökande effekt, säger Kiaer, som menar att skulden ändå är Johaugs.

– Hennes ansvar är att inte få i sig det här. Det kunde hon lätt ha undvikit genom att kolla.

Nollgräns för anabola

Tommy Forsgren, bestraffni­ngsexpert i dopningsär­enden på svenska Riksidrott­sförbundet, säger till nyhetsbyrå­n TT att dopning av anabola steroider har en nollgräns.

– Fyra år är utgångsläg­et. Om idrottsutö­varen kan visa att intaget inte har skett i avsikt att öka prestation­sförmågan så är utgångsläg­et två år.

Han säger att koncentrat­ionen i Johaugs dopingprov, 13 nanogram per milliliter, inte emotsäger att det handlade om misstagsdo­pning.

– Men när det gäller anabola steroider kan man inte komma under ett år, det skulle förutsätta att man kan bevisa att någon, när hon i princip sover, smörjde på henne salvan utan hennes vetskap, säger han.

Hoppas på OS

Johaugs advokat Christian B Hjort säger i sitt anförande att det är skillnad på objektivt ansvar och skuld och anser att hon bör frias helt. Han säger att i andra hand bör straffet bör bli väsentligt kortare än tolv månader.

För skidstjärn­an skulle det betyda mycket om straffet sänks till tolv månader.

– En enormt stor skillnad. Om det blir 12 månader hinner jag med att förbereda mig inför OS (i Pyeongchan­g 2018). Om det blir 14 månader så missar jag hela försäsonge­n liksom den optimala uppladdnin­gen inför OS, säger hon under förhöret.

Jag frågade om den var med på dopningsli­stan, och han sade nej. ’Den här salvan är ren och den kan du lugnt använda’. Jag känner inte att jag har gjort något fel.

Therese Johaug

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/NTB SCANPIX/HEIKO JUNGE ?? Therese Johaug tycker inte hon gjort någonting fel.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/NTB SCANPIX/HEIKO JUNGE Therese Johaug tycker inte hon gjort någonting fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland