Hufvudstadsbladet

Berners agerande visade inte exempel på politisk blick

- DEREK BREITENSTE­IN Esbo

Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet har på senare tid varit mycket aktivt med olika förslag och utredninga­r. Det förefaller som om man i reformiver­n med gasen i botten kommit med ett och annat ogenomtänk­t förslag med den påföljden att man gång på gång varit tvungen att ta flera steg tillbaka. Det har också varit ytterst svårt att fatta galoppen beträffand­e ministerie­ts otaliga ageranden beträffand­e bland annat olika digitalise­rings- och bolagiseri­ngsförslag och avgifter för skärgårdst­rafiken. Välmotiver­ade mothugg har förekommit på remissrund­or, av intervjuad­e personer och i ledar- och insändarsp­alter.

Utredninge­n som presentera­de ett bolagiseri­ngsförslag av vägnätet förra torsdagen blåstes till all lycka av redan på måndagen.

Om vi räknar ihop skatteintä­kterna från bränsleska­tt, bränslets mervärdess­katt, (den sedan 1994 tillfällig­a) fordonsska­tten, bilskatten, mervärdess­katt på nya bilar, mervärdess­katt på bildelar, service och reparation­er, skatt på fordonsför­säkringar så talar vi om totalt cirka 7,76 miljarder euro för 2015. Till vägnätet allokerade­s endast cirka 1,7 miljarder euro under samma år. Nu vill man ta till trollstave­n genom bolagiseri­ng av bland annat kommunikat­ionsnäten (väg, räls och farleder). Vad är nu detta mervärde som tillförs genom bolagiseri­ng undrar många?

Beskattnin­gen av bränsle har fungerat utmärkt utan några svarta boxar och byråkrati. Andelen bilar som inte använder icke fossila bränslen kommer att öka markant från nuvarande cirka 1 procent. Det är självklart att något nytt system bör skapas som är oberoende av drivmedel, men som konsument är man ju orolig för kostnadern­a.

Alla är överens om att bilbestånd­et i Finland i medeltal har många år på nacken och att bilskatten är omotiverat hög. Alla är också överens om att bilskatten skall sänkas eller avskaffas. Vad är rätt förhålland­e mellan intäkter (skatter och avgifter) från bilar och utgifter för vägnätet?

Det blir mycket krävande att skräddarsy övergångsp­erioden så rättvist som möjligt. De som köper en bil innan en eventuell användarde­bitering tas i bruk skulle betala dubbelt och bör alltså kompensera­s. Att nu presentera en utredning på ett rafflande sätt skapar osäkerhet och stagnation av bilhandeln eftersom idéerna förefaller att tills vidare ha en mycket liten eller ingen som helst förankring hos till exempel Finansmini­steriet. Förfarings­sättet förefaller att visa brist på politisk kompetens och samtidigt vara inte bara dumt utan rent av naivt.

Att sedan i desperatio­n under veckoslute­t börja föreslå olika stöd gjorde inte den redan

Beskattnin­gen av bränsle har fungerat utmärkt utan några svarta boxar och byråkrati.

mycket förvillade situatione­n alls bättre. Innan man över huvud taget gläntar på någon dörr bör man ha en klar vision om tidtabelle­n hur bilskatten successivt går ner och exakt på vilket sätt bilköparna blir kompensera­de.

Bolagiseri­ng och privatiser­ing är två olika saker. Vid bolagiseri­ng kan man hålla kvar den politiska styrningen. Vid privatiser­ing är det inte möjligt. Vid privatiser­ing av vägnätet kunde man å andra sidan behändigt utlokalise­ra en del (storleksor­dningen fem miljarder euro) av statsskuld­en. EU har ju regler om hur stor skuldsättn­ingen får vara. Nackdelarn­a med privatiser­ing av det allmännytt­iga vägnätet förefaller större än fördelarna.

Man frågar sig om man höll på med att skapa nya ”Carunafeno­men”, det vill säga ge utrymme för operatörer som agerar på ett allmännytt­igt område och som gör en ”skälig vinst” (över 20 procent av omsättning­en) och sedan betalar hela 1,6 procent skatt på denna vinst. Är det igen en fråga om att privatiser­a ett naturligt monopol som det senare blir svårt att göra något åt, där konsumente­rna-bilisterna får betala hutlöst, utländska ägare för ut vinsterna ur landet och betalar knappt någon skatt alls.

Regeringen, som har stora utmaningar beträffand­e landets ekonomi, höjde inte precis sitt skolbetyg genom Berners agerande som inte visade särdeles mycket exempel på politisk blick.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland