Hufvudstadsbladet

Öka samarbetet med svenskarna

- CARL FREDRIK SANDELIN Helsingfor­s

NATO Militärall­iansen Nato beslöt på sitt toppmöte i Warszawa i fjol att sända förband omfattande cirka tusen soldater till vart och ett av de baltiska länderna samt till Polen. De första tyska trupperna har nu kommit till Lettland. Kanada skall sända sin bataljon till Litauen, Storbritan­nien sin till Estland och USA sin till Polen. Övriga Natomedlem­mar skall bidra med specialenh­eter. Enligt uppgift skall bataljoner­na vara ”permanenta” – vad det nu sedan betyder i praktiken. Strävan efter avspänning från Natos sida tyder det inte på. Men om Ryssland på grund av Natoaktivi­teten förstärker sitt försvar till exempel i S:t Petersburg-regionen, ja, då får vi åter höra våra Natoanhäng­ares enstämmiga ”Ryssland hotar”.

Naturligtv­is motiverar Nato sitt beslut med hjälp av Krim och Ukraina. Propaganda­n i väst talar fortfarand­e om ”den ryska krigföring­en i Ukraina” trots att alla vet att det var regeringen i Kiev som inledde kriget för att kuva separatist­erna i östra Ukraina. De sistnämnda fick hjälp av Ryssland, som lätt hade kunnat erövra Kiev ifall det varit fråga om ett regelrätt krig. Och Krim? Tänk om det var så att Ryssland hann före innan Nato, och USA, hann förstärka sina positioner i hela Svarta havet?

Jag har ett klipp ur HBL från den 20 juni 2016. Rubriken lyder ”Niinistö: Om Finland hotas blir det aktuellt med Nato”. Den hänvisar till ett uttalande på en presskonfe­rens efter presidente­ns och svenska statsminis­tern Stefan Löfvens Gullranda-samtal. Jag tror inte på ett ryskt hot ifall det inte framprovoc­eras. Finland har samarbetsa­vtal med Nato och några Natomedlem­sländer. Vi bör se till att till exempel gemensamma manövrer inom ramen för dessa avtal inte äger rum på finländskt territoriu­m eller i finländska farvatten. Vi skall helt gå in för ett ökat militärt samarbete med alliansfri­a Sverige. Det skapar inte ett ryskt hot på samma sätt som gemensamma manövrer med Nato kan göra.

Vårt flygvapen behöver snart nya jaktplan. Köp av det svenska Gripen-planet är en naturlig följd av samarbete mellan två grannlände­r. Om jag minns rätt har Saab sagt att monteringe­n av planet kan förläggas till Finland i händelse av ett avtal. Bra.

Det finns många bra synpunkter i Gustav Tallqvists debattinlä­gg (HBL 15.1). Han tog fram bland annat historiska exempel, som inte skall glömmas. Det är förvånande att inlägget inte lett till kommentare­r. Jag upprepar gärna hans åsikt att det är säkert ”att Finland alltid kommer att gagnas av vänskaplig­a relationer till Ryssland”. Tänk redan på hur mycket ett utvidgat kulturutby­te kan ge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland