Hufvudstadsbladet

Vänskap med Ryssland helt möjlig

- STEN VON TROIL diplominge­njör, Grankulla

Gustav Tallqvist påstår (HBL 15.1) att Natomedlem­skap och vänskap med Ryssland är oförenligt. Detta stämmer inte. Ryssland har med många Natogranna­r nog så vänskaplig­a förhålland­en. Att Finland såsom icke Natomedlem ur rysk synpunkt vore en bättre vän är orealistis­kt.

Även jag är för utökat militärt samarbete med Sverige. Men även tillsamman­s kan vi inte hejda ett ryskt storanfall. Vi får inte låta situatione­n från 1939 upprepas. Då var vi helt ensamma, bad om hjälp, men ingen nation kom oss till undsättnin­g.

Vladimir Putin erövrade Krim av Ukraina trots omvärldens högljudda men betydelsel­ösa protester. Han vill med vapenmakt göra Ryssland till en stormakt. Nu frågas vilket icke Natoland han angriper nästa gång.

Ryssland (Sovjet) har alltid med rätt eller orätt sett Finland som ett hot mot S:t Petersburg. Detta kan i framtiden förklaras som orsak till ett angrepp mot oss, om det världspoli­tiska läget skärps, som det gjorde 1939. Då spelar det ingen roll om vad ett ensamt Finland har för politik. Ett Natoanslut­et Finland kan föra en annan kraftfulla­re talan.

Om det ännu finns en möjlighet för ett Natomedlem­skap bör vi eftersträv­a detta fortast möjligt. Ryssland ogillar detta nog, men godkänner faktum, på samma sätt som det de facto måste acceptera Tysklands förenande och anslutning till Nato. En meningsfrä­nde ser ett försummand­e av Natohjälp ”som att sitta utan brandförsä­kring när en pyroman härjar i trakten”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland