Hufvudstadsbladet

Annegården festar hela våren

Alla människor festar. Men våra fester och högtider kan se ganska olika ut. Utställnin­gen Fira tillsamman­s på Annegården tar fasta på både skillnader och likheter.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298 fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Den huvudsakli­ga målgruppen för Fira tillsamman­s är barn i åldern sex till åtta, berättar författare­n och projektutv­ecklaren Milena Parland, som står bakom utställnin­gen tillsamman­s med Alexander Reichstein, en internatio­nellt väletabler­ad konstnär som arbetar för barn och till på köpet är en gammal bekant på 30-årsjubiler­ande Annegården.

Vårens utställnin­g har en tydlig mångkultur­ell dimension, men idén är absolut inte att exotisera de olika festerna, poängterar Parland.

– Alla kan fira tillsamman­s, antingen som gäster eller för att en viss högtid är speciellt viktig för en.

– För en del barn är julen viktig, för andra är nouruz, det persiska nyåret, den största festen. Och för något tredje barn är den absolut viktigaste festen id al adha. Festerna erbjuder ett fint sätt att lära sig om kulturer. Våra viktigaste fester säger mycket om hur människor tänker och lever.

Festkalend­er

En gemensam nämnare för alla fester är ”tidens gång”. För även om det finns olika tideräknin­gar och kalendrar, så är människans strävan att mäta och ordna tiden genom att titta upp på himlavalve­t och observera himlakropp­arnas rörelser gemensam för alla kulturer.

På webbplatse­n www.festkalend­ern.fi kan vem som helst bekanta sig med olika religioner­s olika fester och när de infaller.

– Där kan man också läsa om festerna. Kalendern finns också i fysiskt jätteforma­t i ett rum på utställnin­gen.

– Tillsamman­s med människor som firar de olika festerna har vi också dukat flera festbord. Man kan bland annat se vad som står på ett purim-bord och få svar på varför där finns en ”maskeradma­sk”?

Köksgud

I en sagohörna kan barnen ta del av berättelse­r om de olika festerna i en kort och koncis litterär form. Här kan man till exempel lyssna på en köksguds äventyr i samband med firandet av det kinesiska nyåret.

För pedagoger och andra vuxna finns också en katalog på 42 sidor med lite mer ingående informatio­n, historia och bakgrundsk­unskap. Under våren ordnar Annegården dessutom en del extraprogr­am i samband med det kinesiska nyåret, judiska purim, nouruz – som kanske är världens äldsta fest – och muslimska ramadan. Utställnin­gen öppnar på torsdag och pågår fram till 7 maj.

 ?? FOTO: ANDREJ SCHERBAKOV-PARLAND ?? Barn i Finnoskola firar Purim. Fotografen Andrej Scherbakov-Parland har följt med firande barn i åtta års tid i nitton olika skolor. På Annegården firas det vidare hela våren.
FOTO: ANDREJ SCHERBAKOV-PARLAND Barn i Finnoskola firar Purim. Fotografen Andrej Scherbakov-Parland har följt med firande barn i åtta års tid i nitton olika skolor. På Annegården firas det vidare hela våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland