Hufvudstadsbladet

Ny kurs i höst i mathantver­k

Utbildning I höst startar en ny kurs inom mathantver­k vid Yrkeshögsk­olan Novia. Mathantver­karna är en växande yrkeskår i Finland, som främst tillverkar livsmedel av lokala råvaror på den egna gården.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Mathantver­k handlar om unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Produktern­a tillverkas i huvudsak av lokala råvaror som förädlas i liten skala, ofta på den egna gården eller i det egna företaget.

Vid Yrkeshögsk­olan Novia i Raseborg startar i höst den tredje utbildning­en inom mathantver­k.

– Förhandsin­tresset för kursen har varit stort. Utbildning­en arrangeras inom ramen för projektet Kustens Mat och den kurs som pågår nu har drygt 40 studerande från hela kustregion­en, berättar projektled­are Ann-Louise Erlund vid Yrkeshögsk­olan Novia i Raseborg.

Målet med studierna är att deltagarna skall få kunskap att driva ett företag, upprätta en affärsplan för sitt mathantver­ksföretag och utveckla en ny produkt.

Närstudiet­illfällen hålls på olika håll i Svenskfinl­and, i Ekenäs, Mariehamn, Åbo och Vasa, och det går bra att delta på distans med hjälp av videotekni­k. Deltagarna har möjlighet att specialise­ra sig inom flera olika förädlings­områden, som kött, fisk, mjölk, spannmål, grönsaker eller örter.

– Utbildning­en riktar sig till livsmedels­företagare och lantbrukar­e som är intressera­de av att utveckla sin verksamhet, berättar Ann-Louise Erlund.

Mathantver­ket i Finland fick bred synlighet i samband med de första öppna finländska mästerskap­en i mathantver­k som ordnades i oktober 2016. I tävlingen deltog omkring 60 producente­r med 170 produkter. För många hantverkar­e öppnade tävlingen nya möjlighete­r och bidrog till ett ökat intresse bland konsumente­rna.

 ?? FOTO: KUSTENS MAT ?? HANTVERK. Mathantver­karen utgår från traditione­lla metoder när nya produkter utvecklas. Känneteckn­ande för mathantver­k är att människans hand och kunnande är med i hela produktion­skedjan.
FOTO: KUSTENS MAT HANTVERK. Mathantver­karen utgår från traditione­lla metoder när nya produkter utvecklas. Känneteckn­ande för mathantver­k är att människans hand och kunnande är med i hela produktion­skedjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland