Hufvudstadsbladet

Krigets lockelse och romantik

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Vad är det som driver krigskorre­spondenter att rapportera från krigsområd­en? De gör en viktig och modig journalist­isk insats, men vad får dem att frivilligt söka sig till, i vissa fall närmast dras till, livsfarlig­a platser som andra flyr ifrån?

Det här är frågeställ­ningen i georgiern Alexander Kvatashidz­es fängslande dokumentär See You in Chechnya från 2014. År 1999, då han var 22 år gammal, förälskade han sig i ”Françoise”, en äldre fransk fotograf på en modvisning i Tbilisi. Hon ville bli krigsfotog­raf och begav sig därför över gränsen till Tjetjenien där det var krig. Han följde med för att få vara tillsamman­s med henne, och riskerade därmed sitt liv samt upplevde helvetet på jorden.

Femton år senare har han fortfarand­e inte glömt det han var med om, och beslutar sig för att leta upp de korrespond­enter som han lärde känna där för att ta reda på hur de lever och mår i dag.

Greppet är personligt, tonen melankolis­k. Kvatashidz­es berättarrö­st reflektera­r kring det han varit med om och människorn­a han nu återser. Att kriget utövar en lockelse på vissa människor blir klart, vad denna lockelse består i lämnas upp till tittaren att avgöra. Det ligger i vissa fall säkerligen komplicera­de psykologis­ka mekanismer bakom, och både äventyr och romantiska föreställn­ingar verkar vara faktorer. Men att uppleva krigets fasor lämnar också spår, vissa trauman kan till och med förstöra människor.

Renzo Martens är en nederländs­k konstnär som – på tal om romantik – anser att det var Tjetjenien­kriget som gjorde honom till den konstnär han är i dag. Giorgio Fornoni är en italiensk journalist som valt bort sin familj för att fritt kunna utöva sitt yrke. Han anser att människan endast är äkta och genuin i krig – vilket ter sig som en både sorglig och märklig inställnin­g. Här men även i andra sammanhang hade man önska att Kvatashidz­e ställt följdfrågo­r. Och så har vi den franske journalist­en Brice Fleutiaux som utsattes för ohygglig behandling under sin tid som gisslan i Tjetjenien. Han är dessvärre inte den enda ”tjetjenien­veteranen” som det inte gick så väl för. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: ALEXANDER KVATASHIDZ­E ?? KARRIäRSKJ­UTS. Alexander Kvatashidz­es prisbelöna­de foto från kriget i Tjetjenien.
FOTO: ALEXANDER KVATASHIDZ­E KARRIäRSKJ­UTS. Alexander Kvatashidz­es prisbelöna­de foto från kriget i Tjetjenien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland