Hufvudstadsbladet

Större resurser krävs för minskat våld mot kvinnor

Jurister lämnar in besvär till FN – ”staten skyddade inte mördad kvinna”

- JOHAN KVARNSTRöM +35844 7835821, johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

Amnestys nya undersökni­ng om våld mot kvinnor visar på vissa förbättrin­gar, men våld mot kvinnor är fortfarand­e ett problem – landets största människorä­ttsproblem enligt tre jurister som lämnat in besvär mot Finland till FN:s kommitté för kvinnokonv­entionen (Cedaw).

– Arbetet mot våldet har för lite resurser. Det finns på många håll brister i grundlägga­nde saker som förebyggan­de arbete, säger rättshisto­rikern och våldsforsk­aren Satu Lidman som utfört Amnestys undersökni­ng.

Den följer upp en undersökni­ng från 2006. Utveckling­en går åt rätt håll, men för långsamt, slår rapporten fast. Att mycket jobb återstår anser även de tre jurister som lämnat in besvär till FN.

– Vi vill lyfta fram ett allmänt problem genom ett konkret fall, säger Merja Pentikäine­n, en av de tre juristerna.

Vem tar ansvar? Så lyder första delen av rubriken på Amnestys nya undersökni­ng om våld mot kvinnor i Finland. Det handlar om en uppföljnin­g av en undersökni­ng från 2006. Då slog Amnesty larm om stora brister i kommunerna­s arbete.

Rekommenda­tionerna som gavs då har delvis förverklig­ats, men mycket arbete återstår.

– Arbetet mot våldet har för lite resurser. På många håll finns det brister i grundlägga­nde saker som förebyggan­de arbete, säger rättshisto­rikern och våldsforsk­aren Satu Lidman som utfört undersökni­ngen.

En del viftar bort problemet

Den har två utgångspun­kter. Den första är att våldet mot kvinnor fort- farande är vanligt förekomman­de och ett stort problem. Var tredje kvinna upplever våld i hemmet under sin livstid. Därför kör Amnesty med kampanjen #jokakolmas (var tredje) inför vårens kommunalva­l.

Den andra utgångspun­kten är att våld mot kvinnor är en egen fråga som bör och ska skiljas från andra former av våld utan att förringa

dessa. Tanken är att problemet är socialt och kulturellt betingat och kräver speciella lösningar därefter.

Enkäten har besvarats av politiker och tjänstemän från 88 kommuner. Även om staten numera ansvarar för skyddshemm­en – med hundratals färre platser än internatio­nella rekommenda­tioner – bär kommunerna stort ansvar i frågan.

En del beslutsfat­tare viftar ändå bort problemet.

”Jag besvarar inte enkäten eftersom vi inte har något våldsprobl­em” meddelade en fullmäktig­eordförand­e.

Lidman och Amnestys människorä­ttsexpert Piia Puu Oksanen är inte direkt övertygade om den saken. Tvärtom beskriver de en sådan uppfattnin­g som en del av problemet.

Som en intervjuad säger i rapporten: problemet är stort eftersom det är så lätt att inte lyfta fram.

Stora skillnader

– Det finns stor ojämlikhet i informatio­n och utbildning i frågan, både mellan kommuner och inom Helsingfor­s, säger Lidman.

Endast 12 procent av de som svarade sade att kommunen utrett kvinnovåld­ets utsträckni­ng de senaste fem åren och ännu färre uppgav att kommunen fört kampanj mot våldet under denna tid.

Ett av de största problemen är enligt undersökni­ngen att kommunerna­s social- och hälsovårds­sektorer inte för statistik över våldet.

Endast en femtedel använder de blanketter vid mödrarådgi­vningen som Institutet för hälsa och välfärd, THL, starkt rekommende­rar.

Rapporten understryk­er vikten av att lyfta fram uttrycklig­en våld mot kvinnor och inte bara våld i nära relationer eller familjevål­d.

– Termen våld i nära relationer är viktig, men våld mot kvinnor är ett bredare fenomen än våld i hemmet och måste lyftas fram som ett eget problem, säger Lidman.

Rapporten tar även upp kommunerna­s oförmåga att beakta särskilda riskgruppe­r.

Lidman och Puu Oksanen ser även den förkortade termen kvinnovåld som problemati­sk.

Förbättrin­gar och farhågor

En förbättrin­g är att tvärsektor­iella arbetsgrup­per har bildats på många håll. Då kan polis, socialbyrå, läkare, jurister med flera skapa en helhetsbil­d och se till att informatio­nsgången fungerar.

Att tillämpa en modell för sådana här grupper är en av Amnestys rekommenda­tioner utifrån rapporten.

78 procent av kommunerna som tagit en sådan modell i användning beskriver den som viktig eller mycket viktig.

Hur fler förbättrin­gar ska förverklig­as höljs i social- och hälsovårds­reformens dunkel.

– Social- och hälsovårds­reformens följder för det här arbetet är okända, men farhågorna stora, säger Lidman.

Hon understryk­er att kommunerna­s ansvar för att motarbeta våld kommer att finnas kvar i vilket fall som helst.

För ansvarsfrå­gan har ett givet svar:

– Ansvaret är allas, säger både Lidman och Puu Oksanen.

 ??  ??
 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? FLERA OFFER. – Våld mot kvinnor är ett samhällspr­oblem. Då någon utsätts för våld finns inte bara ett offer. Det påverkar en familj, kanske en hel skolklass eller dagisgrupp, en arbetsplat­s, en by, hela samhället, säger Satu Lidman.
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA/ FLERA OFFER. – Våld mot kvinnor är ett samhällspr­oblem. Då någon utsätts för våld finns inte bara ett offer. Det påverkar en familj, kanske en hel skolklass eller dagisgrupp, en arbetsplat­s, en by, hela samhället, säger Satu Lidman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland