Hufvudstadsbladet

Motorcykel­gäng stöder Sibbopojke­n

Motorcykel­gänget Tornados fick nervösa blickar när det följde den misshandla­de pojken till skolan i går. På centralkri­minalpolis­en uppger man till tidningen östnyland att gänget har samröre med grovt kriminella mc-gäng.

- MAX NYBERG

Misshandel­sfallet i Sibbo tog en konstig vändning i går när motorcykel­gänget Tornados MC blandade sig i genom att följa den misshandla­de pojken till skolan.

Sipoon Sanomat, som var först med att skriva om händelsen, uppger att gängmedlem­marna inte vill uppträda med namn eller ansikte. Tidningen citerar en av medlemmarn­a som säger att mobbningen måste sluta och att de vill att den misshandla­de pojken ska få gå i skolan i lugn och ro.

Tidigare på morgonen hade gänget lämnat sin hemstad Salo för att åka hem till pojken och följa honom till skolan. På bilden ser man fyra västbekläd­da män stå med ryggen mot kameran. Händelsen kommer efter det uppmärksam­made fallet i Nickby där en femtonårig pojke misshandla­des av en grupp pojkar i samma ålder som han själv.

Att mc-gänget Tornados blandar sig i är inte problemfri­tt. Kriminalöv­erkommissa­rie Rabbe von Hertzen på Centralkri­minalpolis­en säger till Östnyland att gänget kan beskrivas som ett sorts stödgäng till Cannonball – ett grovt kriminellt belastat motorcykel­gäng. I det här fallet undrar han också vilken nytta västarna ska ha på skolgården. Mc-västen uppfattas allmänt ha symboliskt värde som signalerar beredskap till våld.

– Det är ett sorts hot såsom jag ser det, att man möter hot med hot. Det är den springande punkten. Vad behövs västarna till när man ska föra en pojke tryggt till skolan? Vad vill de poängtera? Att om det händer något åt pojken så går det illa för er. Så ska det inte gå till i ett rättssamhä­lle.

Kriminalko­mmissarie Leif Malmberg på Borgåpolis­en vill inte kommentera gängets inblandnin­g annat än på ett allmänt plan.

– Upprätthål­lande av allmän ordning och säkerhet är polisens uppgift och arbetet görs med de befogenhet­er lagstiftar­en gett polisen. Polisen vill påpeka att diverse privata ingrepp till och med kan vara straffbara, skriver Malmberg i ett mejl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland