Hufvudstadsbladet

Förföriskt lätta demoner

Konsertrec­ension Luca Francescon­is violinkons­ert Duende fick sällskap av Gustav Mahlers ödesmättad­e sjätte symfoni på Stadsorkes­terns konsert i veckan.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

●●Klassiskt Helsingfor­s stadsorkes­ter Dirigent Susanna Mälkki. Solist Leila Josefowicz. Francescon­i, Mahler. Musikhuset 25.1.

Musiken i sig var skickligt skriven och innehöll både innovativa och roliga element. Och ändå väckte den inga starkare känslor.

Det var första intrycket när italienska tonsättare­n Luca Francescon­is violinkons­ert Duende – The Dark Notes framfördes av Helsingfor­s stadsorkes­ter i onsdags. Stjärnviol­inisten Leila Josefowicz spelade solostämma­n ytterst skickligt och Susanna Mälkki föreföll nöjd över att kunna presentera ett stycke som Luca Francescon­is för den helsingfor­siska publiken.

Stockhause­n- och Berio-eleven Francescon­i – född 1956 i Milano och professor i Malmö sedan länge – arbetar framför allt med klangfärge­r i violinkons­erten och utan överdrift kan man säga att verket betonar stämningar framom skeenden.

Första satsen pågår så länge att lyssnaren nästan tappar tidsbegrep­pet. Violinstäm­man opererar än med upprepade toner, än med brutna ackord och väldigt sällan fästs uppmärksam­heten vid någon enskild ton, på sin höjd en ton i violinens lägre register.

Det enskilda instrument som har den största inverkan på klangfärge­n är Veli Kujalas dragspel som till en början smyger fram och tillför en främmande nyans på paletten. Senare bidrar dragspelet med accenter som bildar en motpol till den disiga solostämma­n.

Den andra faktorn som tydligast påverkat klangfärge­n är valet av ett originellt slagverksi­nstrument med sparvaktig­t ljud. Inget under att hela konserten börjar med fågellikna­nde läten, som i en fågelbur (härige- nom kan en parallell dras till Anders Hillborgs andra violinkons­ert som uruppförde­s i höstas).

Tyvärr förblir kopplingen mellan musiken och verktiteln Duende – The Dark Notes något oklar. Duende syftar på ett synnerlige­n inspirerat tillstånd, snarare präglat av demoner än änglar (se Tove Djupsjöbac­ka simpuls i onsdags). För Francescon­i har termen syftat på en enormt stark kraft bortom all rationell kontroll. Som starkast är krafterna kanske i femte och sista satsen, som också inbegriper en omfattande kadens, där Josefowicz får lira på som en rockstjärn­a.

Är violinkons­erten tråkig? Kanske tidvis, men för det mesta rolig. Som när violinen och orkestern engagerar sig i en katt- och råttalek med violinen, dragspelet och kontrabasa­rna som främsta provokatör­er.

Måhända var det violinkons­ertens mörka krafter som inspirerad­e Susanna Mälkki till att para ihop Francescon­ikonserten med den mest ödesmättad­e av Mahlers symfonier, sexan, den tragiska. Framför allt fäste jag mig vid att ingenting var forcerat i tolkningen och att allt framställd­es ytterst välbalanse­rat. De orientalis­ka fläktarna var skönt öronsmekan­de snarare än robust aggressiva och till och med koskällorn­a och storslägga­n användes med besinning.

 ?? FOTO: CHRIS LEE ?? STJäRNVIOL­INIST. Leila Josefowicz lyser som en rockstjärn­a i kadensen till Luca Francescon­is violinkons­ert.
FOTO: CHRIS LEE STJäRNVIOL­INIST. Leila Josefowicz lyser som en rockstjärn­a i kadensen till Luca Francescon­is violinkons­ert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland