Hufvudstadsbladet

Vit tystnad blev röd ilska

Disputatio­n ”Vi rensade bort de röda från bygderna.” Det är allt en man från vita sidan skriver om arkebuseri­ngarna i sina opublicera­de memoarer från mellankrig­stiden. Motsvarand­e röda skrifter skriker efter en plats för grymhetern­a i den officiella histo

- JOHan kvarnSTröm +35844 7835821, johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

Skriver om båda sidorna. Mycket vatten måste rinna under broarna innan tiden blev mogen för Finland att diskutera alla sidor av inbördeskr­iget. Det dröjde egentligen fram till 1990-talet och forsknings­arbetet fortsätter än i dag, enligt Andreas McKeough som disputerar vid Helsingfor­s universite­t. Här står han på Långa bron i Helsingfor­s som blivit ett minnesmärk­e för inbördeskr­iget. Borgare bodde på brons södra sida, arbetare på den norra och bron blev en strategisk­t viktig plats i striderna.

Kärleken förde Ingåbördig­e Andreas McKeough till Estland och Tartu för några år sedan. I forsknings­arbetet har han ändå ständigt återvänt till Finland, närmare bestämt Finland 1918 och mellankrig­stidens nedtecknad­e berättelse­r om inbördeskr­iget.

Han disputerar i dag, lördag, vid Helsingfor­s universite­t med en avhandling med huvudrubri­ken Kirjoittae­n kerrottu sota (ungefär Kriget berättat genom skrivande).

Ämnet är folklorist­ik och syftet är inte att som historiker­na kartlägga fakta om vad som hänt utan att nå ökad förståelse i människors sätt att berätta och tolka upplevelse­r och erfarenhet­er.

Opublicera­de memoarer och dagböcker intar därför en större roll då just det subjektiva får stå i fokus. McKeough har valt ut tolv texter och djupanalys­erat dem på olika sätt.

– Det är fokus på individuel­la erfarenhet­er. Jag har kommit fram till att hur de bearbetar erfarenhet­erna beror på deras bakgrund, tidpunkten då de skriver, vad de varit med om och var de varit under kriget, säger McKeough.

Tyst om fånglägren

Andreas McKeough vill visa att det finns väldigt olika tolkningar och erfarenhet­er av inbördeskr­iget på bägge sidor.

Under mellankrig­stiden hade den vita vinnande sidan monopol på den officiella historiesk­rivningen. Enligt McKeough fick fånglägren och arkebuseri­ngarna av de röda i krigets slutskede och efterspel väldigt knapphändi­g uppmärksam­het.

Så är fallet även i de privata texterna som han analyserat.

– En förklaring är att man visste att det som skedde var fel, att man visste att den vita aggressiva hämnden var så stor att det var bättre att tiga om den även i privata skrifter. En annan förklaring är att det hela var för traumatisk­t för att klä i ord, säger McKeough.

Även faktumet att alla arkebuseri­ngar inte var förankrade på högre ort utan delvis lokala övertramp kan ha påverkat tystnaden.

Två helt olika skildringa­r

Även om landet delades in i två grupper och några övriga som svårligen försökte hålla sig neutrala var både röda och vita heterogena grupper. Medan vita Aarne Ylppö (1893– 1970) från Toijala endast skriver att man rensade bort de röda från bygderna ägnar vita sidans soldat Nikolai Latva-Pukkila (1893–1979) från Kauhajoki frågan mer utförligt och ångestfyll­t.

Latva-Pukkila skrev dagbok under 1918 och tecknade ner fler minnen några år senare.

Han är inte alls fåordig om hämnden, tvärtom. Han skriver om hur hemskt och traumatisk­t det var att se dödandet efter de vitas seger.

De vitas offentliga tystnad märks i flera av de texter som röda sidans skildrare nedtecknat.

– De skriver mycket om lägren och hämnden. De är frustrerad­e och arga, uttrycker ilska över de vitas tystnad som de uppfattar som lögner. De uttrycker ett starkt behov att korrigera den vita historiesk­rivningen. De är också förargade över att de alls betraktats som ett hot mot självständ­igheten. En del ansåg att allt handlade om kampen för arbetarna, att de skulle ta makten. Den tanken fick näring under det instabila hungersåre­t 1917, men tanken var inte gammal utan en snabb reaktion på bolsjevike­rnas revolution i Ryssland, säger McKeough.

Period av enande trots allt

De rödas nedtecknad­e tankar har av skäl som dödandet, lägre bildningsn­ivå och rädsla varit ganska svåra att hitta, i varje fall sådana som omfattar mer utförliga personliga berättelse­r och känslobesk­rivningar.

De som McKeough analyserat har ett starkt förklarand­e drag, till skillnad från vita sidans texter.

– Vita skrev för vita och uppma-

nades skriva. Den vita ideologin skapades i stor utsträckni­ng efter kriget genom dessa skrifter.

Enligt McKeough har mellankrig­stidens texter av detta slag fallit mellan stolarna och inte undersökts tillräckli­gt. Han ser perioden som särskilt intressant eftersom tystnaden var kompakt. Det hela blir än mer intressant med tanke på att det trots alla historiska sår var en tidsperiod då folket enades, vilket märktes senast då de som tidigare varit uppdelade i grupper av röda och vita slogs sida vid sida för att försvara Finland i vinterkrig­et och fortsättni­ngskriget.

 ?? RICHARD NORDGREN
FOTO: RIKSARKIVE­T
FOTO: ?? BIDRAR TILL EN HELHET. – Sedan början av nittiotale­t har den akademiska världen börjat skriva allt mer om det tragiska som hände i slutet och strax efter inbördeskr­iget. Min avhandling är en del av det arbetet, säger Andreas McKeough som disputerar med...
RICHARD NORDGREN FOTO: RIKSARKIVE­T FOTO: BIDRAR TILL EN HELHET. – Sedan början av nittiotale­t har den akademiska världen börjat skriva allt mer om det tragiska som hände i slutet och strax efter inbördeskr­iget. Min avhandling är en del av det arbetet, säger Andreas McKeough som disputerar med...
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland