Hufvudstadsbladet

Trump skrotar Obamas arv

Trump ger order i rasande tempo. Men de dramatiska besluten kan väga lätt, säger expert

- Vilka är de här krafterna?

Med en enkel namnunders­krift drog president Donald Trump USA ur Stillahavs­avtalet TPP. Lika lätt vände han på kursen för abortpolit­iken. Och skrotandet av föregångar­ens sjukvårdsv­årdsreform Obamacare fick också en flygande start.

Trumps första vecka kan ändå till vissa delar ses som politisk teater, enligt Oscar Winberg som forskar i amerikansk konservati­sm.

– När makten i Vita huset skiftar från det ena partiet till det andra är det vanligt med ”executive orders” som upphäver den tidiga- re presidente­ns order. Den omdiskuter­ade abortorder­n var till exempel i kraft redan under George W. Bushs tid, men upphävdes av Barack Obama.

Steget från en presidento­rder till att ordern verkligen verkställs är långt.

– Presidento­rdern upphäver inte en gällande lag som antagits av kongressen, utan är en politisk boll som man sätter i kraft. I praktiken är följderna begränsade, säger Oscar Winberg.

USA:s nyvalda president Donald Trump har inte vilat på sina lagrar sedan han för en vecka sedan klev in i Ovala rummet i Washington. Med en serie ”executive orders”, presidento­rder, har han tvärtom i rasande tempo inlett skrotandet av sin företrädar­e Barack Obamas arv.

Med en enkel signatur drog Trump USA ur världens största frihandels­avtal, Stillahavs­avtalet TPP, som omfattar ungefär 40 procent av den globala ekonomin. Ett nytt krafs med bläckpenna­n och så bromsades delar av sjukvårdsr­eformen Obamacare.

Av bara farten beordrade Trump också att muren mot Mexiko ska byggas. Byggfaktur­an på över 20 miljarder dollar tänker han skicka till Mexiko.

Ramaskri mot abortorder

Raseriet exploderad­e på sociala medier när Trump, flankerad av vice president Mike Pence och sex andra till synes förnöjda herrar ur presidente­ns närmaste krets, skrev under ett papper som stoppar statliga stödpengar till organisati­oner som genomför eller ger råd om aborter.

Knappt hade bläcket hunnit torka förrän Trump var ute med en order som gör tummen upp för två omstridda oljelednin­gar: Keystone XL från Kanada till Mexikanska golfen och en annan som skär tvärs genom Siouxindia­nernas marker i North Dakota. Här slår den tunga stålindust­rin – vars frälsare Trump utsåg sig till under valkampanj­en – tillbaka på miljöhänsy­nens och ursprungsb­efolkninge­ns bekostnad.

Dessutom hann Trump redan under sin första vecka planera inreseförb­ud för en rad muslimska länder. Enligt medieuppgi­fter skulle begränsnin­garna gälla åtminstone Irak, Iran, Syrien, Libyen, Somalia och Jemen.

På agendan finns också att återöppna underrätte­lsetjänste­n CIA:s ökända hemliga fängelser utomlands och samtidigt återinföra tortyr i form av skendränkn­ingar.

Listan fortsätter: skyhöga strafftull­ar för företag som flyttar produktion­en utomlands, minskat engagemang i FN, bort med stödet till alla organisati­oner som erkänner Palestina.

Vill visa sig kraftfull

Hårda bud och snabba ryck. Och i regel går det betydligt fortare att montera ned strukturer än att bygga upp dem. Men är det verkligen så här enkelt för en president att omintetgör­a sin företrädar­es arbete? Absolut inte, säger Oscar Winberg som forskar i amerikansk konservati­sm vid Åbo Akademi.

– Delvis handlar det om politisk teater. Trump vill visa sina väljare att han är handlingsk­raftig och kan infria sina vallöften. När makten i Vita huset skiftar från det ena partiet till det andra är det vanligt med ”executive orders” som upphäver den tidigare presidente­ns order. Den omdiskuter­ade abortorder­n var till exempel i kraft redan under George W. Bushs tid, men upphävdes av Barack Obama. Vad innebär alltså en presidento­rder i praktiken? – Det är en beslutsmek­anism som sker via Vita huset utan kongressen­s inblandnin­g. Presidento­rdern upphäver inte en gällande lag som antagits av kongressen, utan är en politisk boll som man sätter i kraft. I praktiken är följderna är begränsade. Trumps order om Obamacare och muren mot Mexiko måste till exempel behandlas i form av lagförslag i kongressen för att verkligen leda till konkreta förändring­ar. Men nu har ju republikan­erna majoritet i kongressen? – Jo, det blir lättare för republikan­erna att få vissa lagar godkända. Men frågan om Obamacare är till ex-

empel●mycket●mer●komplicera­d●än● en●enskild●presidento­rder●för●eller● emot.●Republikan­erna●har●i●sju●års● tid●velat●göra●sig●av●med●Obamacare,● men●de●har●inte●kunnat●enas●om●en● plan●för●vad●som●ska●komma●i●stället.●Trump●själv●gör●det●ännu●mer●invecklat.●Mycket●av●det●han●sagt●att● ska●ingå●i●en●ny●sjukvårdsp­lan●är●i● själva●verket●är●just●det●som●konservati­va●republikan­er●tycker●är●huvudprobl­emet●med●Obamacare.●

Winberg●tror●inte●heller●på●ett● bokstavlig­t●murbygge●vid●Rio●Grandes●strandbank­er.●

–●Om●fyra●år●kommer●Trump●säkert●att●säga●att●han●byggt●en●mur.● Om●den●ser●ut●som●det●vi●förknippar●med●en●mur,●eller●som●det●stängsel●som●godkändes●2006●av●Bush●vet● jag●inte.●Muren●är●en●politisk●och●semantisk●kamp●där●alla●sidor●samtidigt●kommer●att●utropa●seger.

Missförstå­r presidentr­ollen?

De●flesta●av●Trumps●förordnand­en●–● till●exempel●de●som●handlar●om●immigratio­nsbegränsn­ingar●och●tortyr● –●blir●ändå●enligt●Winberg●snarare● en●fråga●för●domstolarn­a●att●avgöra,● inte●kongressen.●Han●framhåller●att● presidento­rder●i●sig●väger●lätt●i●juridisk●mening.

–●Trump●har●en●fundamenta­lt●annan●uppfattnin­g●om●presidentä­mbetet●än●det●i●själva●verket●är.●Han● har●sin●bakgrund●i●affärslive­ts●snabba●beslut.●I●många●fall●upplever●han● säkert●själv●att●när●han●skrivit●under●en●presidento­rder●så●kommer● förändring­en●att●ske.●Han●vill●också●sända●signaler●till●sina●anhängare.●Hela●hans●kampanj●byggde●på●att● han●ensam●ska●fixa●allting,●och●han● måste●visa●att●han●menar●det.● Står Trump alltså inför en ovälkommen aha-upplevelse? –●När●Dwight D. Eisenhower●valdes●till●president●1952●sade●en●av● hans●nära●medarbetar­e●under●andra●världskrig­et:●”Stackars●Eisenhower,●han●kommer●att●bli●galen●i●Vita●huset.●Saker●fungerar●inte●som●de● gör●i●armén”.●Citatet●är●relevant●för● Trump,●med●den●skillnaden●att●Eisenhower●var●villig●att●lära●sig●ett● nytt●system.●Det●har●hittills●inte●funnits●några●tecken●på●att●Trump●skulle●vara●vilja●göra●detsamma.

Winberg●tror●att●Trumps●rivstart● småningom●planar●ut,●men●att●de● provokativ­a●uttalanden­a●fortsätter.●

–●Inledninge­n●har●verkat●kaotisk,● som●om●den●ena●ändan●av●Vita●huset●inte●vet●vad●den●andra●ändan●gör● eller●vem●som●formulerat●alla●order● som●skrivs●under.●Men●det●finns●starka●bakgrundsk­rafter●bakom●Trump,● och●det●kan●höra●till●deras●agenda●att● Trump●skriver●under●dramatiska●order●hit●och●dit.

–●Tre●huvudgrupp­eringar●inom●republikan­erna:●En●marknadsli­beral● falang●ledd●av●Paul Ryan●som●vill●driva●genom●de●klassiskt●republikan­ska●ekonomiska●frihandels­målen●i● Ronald Reagans anda.●Så●har●vi●den● kristna●högern,●företrädd●av●bland● annat●Mike●Pence,●som●till●exempel● motsätter●sig●abort.●Den●tredje●gruppering­en●kring●Trumps●chefsstrat­eg● Steve Bannon●kan●närmast●beskrivas●om●högerextre­m,●med●fokus●på● främlingsf­ientlighet.●

Alla●de●här●krafterna●ser●Trump● som●ett●verktyg●för●att●nå●sina●egna● mål,●enligt●Winberg.●

–●I●valet●såg●vi●att●republikan­erna● var●beredda●att●se●till●och●med●en●inom●partiet●så●avskydd●kandidat●som● Trump●bli●president●–●så●länge●det● betydde●att●de●själva●skulle●få●styra● bilen●ett●tag.●

TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB ?? SIGNERAR Så PENNAN GLöDER. Här skriver Donald Trump under presidento­rdern för att dra USA ur Stillahavs­avtalet TPP. En hel kavalkad av order präglade Trumps första vecka, och fler är på väg. Till vänster vice president Mike Pence, till höger Vita...
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB SIGNERAR Så PENNAN GLöDER. Här skriver Donald Trump under presidento­rdern för att dra USA ur Stillahavs­avtalet TPP. En hel kavalkad av order präglade Trumps första vecka, och fler är på väg. Till vänster vice president Mike Pence, till höger Vita...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? AFFäRSJARG­ONG I PRESIDENTS­TOLEN. Precis som Dwight D. Eisenhower fick märka att militärens ordergivni­ng inte gällde i kongressen får Donald Trump erfara att affärslive­ts snabba beslutsfat­tande inte kan simultanöv­ersättas till politiken, säger forskaren...
FOTO: HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST AFFäRSJARG­ONG I PRESIDENTS­TOLEN. Precis som Dwight D. Eisenhower fick märka att militärens ordergivni­ng inte gällde i kongressen får Donald Trump erfara att affärslive­ts snabba beslutsfat­tande inte kan simultanöv­ersättas till politiken, säger forskaren...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland