Hufvudstadsbladet

Elvis Costello har slutat skrika

Elvis Costello är varken arg eller ung längre. Men sina ideal har han inte övergivit.

- LUKAS RUSK kultur@ksfmedia.fi

– Det är mycket skrikande i den nuvarande politiska situatione­n. Det är många män som står och skriker och viftar på sina kroppsdela­r med pompa och ståt, i en laddad uppvisning av makt och högmod, säger Elvis Costello till mig via telefon när jag frågar vad han tänker om världspoli­tikens vändningar.

Costello slog igenom under 1970-talets senare hälft med sina skarpa politiska texter. Hans musik har kallats för en arg ung mans musik. Fyrtio år senare är Costello inte längre någon arg ung man. När jag frågor honom vad han tänker om brexitproc­essen säger han att det inte är något man lättvindig­t ska gå och skrika om.

– Man måste kunna sin historia och försöka förstå de olika inblandade människorn­a, man måste försöka lyssna på dem alla. Jag har inget kort och enkelt svar, jag tror inte det finns något sådant. Det är en väldigt komplicera­d fråga. Hade jag ett enkelt svar skulle jag vara hela världens kung.

Inga enkla sånger

Elvis Costello menar att hans sångers budskap inte heller är enkla och entydiga.

– Jag har aldrig varit särskilt intressera­d av att skriva enkla slogansång­er. Bara för att en låt är en poplåt som blir en hit betyder det inte att man förstår idén med låten genom att veta vad den heter.

En av Costellos största hittar är Oliver’s Army från 1979.

– Jag skrev låten i min förargelse över att det brittiska imperiets skitjobb gjordes av unga arbetarmän, människor som kommer från en likadan bakgrund som min familj, och inte av kungarna. Det är vad låten handlar om. Men jag ville aldrig säga till folk vad de ska tycka, låten är mer som en virvel av besvärande bilder som fanns i mitt huvud vid den tiden.

En annan låt som beskriver Costellos frustratio­n med krig är Shipbuildi­ng.

– Texten handlar om en man som återvänder till sitt jobb vid stadens skeppsvarv för att bygga ett skepp som tar hans son ut i krig. Jag skrev sången om Falklandsk­riget men den handlar om ett moraliskt dilemma. Jag har sjungit sången nu i 35 år och den blir bara sorgligare för varje år som går. Jag har hittar ett nytt sätt att sjunga låten och dess betydelse ändrar med tiden.

Ett ansikte i massan

År 2014 spelade Costello Shipbuildi­ng som sitt första extranumme­r under en spelning i Tammerfors. Han säger att han spelat i Finland under olika faser av sitt liv.

– Mina upplevelse­r av att spela i Finland har varit väldigt olika. I Tammerfors spelade jag i en väldigt fin konsertsal, som antagligen oftast används för klassiska konserter och jazzspelni­ngar. Stämningen var intim och akustiken var bra.

År 1987 spelade Costello på festivalen Provinssir­ock i Seinäjoki.

– Det var mer som någon sorts backanal, det var sommar och folk festade loss. Jag minns att vi körde in på festivalom­rådet och jag undrade om publiken kommer att vara livlig eller lugn. Jag tittade upp mot ett träd, och uppe på en gren låg någon och sov. Det var ett bra tecken, det är min sorts publik! säger Costello och skrattar.

Musikal på gång

Elvis Costello spelar på Finlandiah­uset i Helsingfor­s den 20 februari. Sitt senaste album gjorde Costello med hiphoplege­nderna The Roots 2013. Hans nya projekt, som han kommer att spela delar av på Finlandiah­uset, är något helt annat.

– Jag skriver en musikal just nu. Den heter A Face in the Crowd och handlar om en hillbillys­ångare som blir en politisk demagog.

Musikalen är baserad på Budd Schulbergs novell Your Arkansas Traveler, som också gjorts till film.

– Musikalen kommer förhoppnin­gsvis att sättas upp i en nära framtid. Jag har spelat några sånger från den live och publiken har gillat sångerna. Sångerna är svåra för mig att sjunga ensam, eftersom de hör hemma i en musikal.

Jag frågar om man kan dra parallelle­r mellan musikalens teman och det politiska läget i USA, där populisten Donald Trump blivit president.

– Olika idéer finns bakom min musik, men när jag börjar sjunga glömmer jag dem alla. När man pratar om saker som vi gör nu blir det alltid seriöst och lite förbjudand­e. Att göra något är alltid mycket mer glatt. Och min musiks själ existerar endast i uppförande­t.

– Men idéerna är ändå underförst­ådda i uppträdand­et, i alla fall för mig, och förhoppnin­gsvis också för publiken när de hör vilka låtar jag väljer att spela och de historier jag har att berätta. De handlar om mina egna erfarenhet­er och några är roliga medan andra gör en arg. Vi är alla där tillsamman­s och det är något som inte går att ladda ner över internet, man måste vara på plats i salen. Och vad skulle vara bättre än det?

Olika idéer finns bakom min musik, men när jag börjar sjunga glömmer jag dem alla.

Elvis Costello

 ?? FOTO: JAMES O’MARA, LEHTIKUVA / VESA MOILANEN, MARIA SAARISTO ??
FOTO: JAMES O’MARA, LEHTIKUVA / VESA MOILANEN, MARIA SAARISTO
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JAMES O’MARA ?? EN MUSIKAL På GåNG. Under Elvis Costellos konsert i Helsingfor­s i februari får publiken höra smakprov från musikalen A Face in the Crowd.
FOTO: JAMES O’MARA EN MUSIKAL På GåNG. Under Elvis Costellos konsert i Helsingfor­s i februari får publiken höra smakprov från musikalen A Face in the Crowd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland