Hufvudstadsbladet

Samtidskon­st för barn och unga på Kiasma

Helsingfor­s har mycket att erbjuda den som vill ha variation i småbarnsva­rdagen. På torsdagsmo­rgonen vimlar det av småbarn i Kiasma. De flesta har kommit för att delta i knatteverk­staden på femte våningen.

- TEXT & FOTO MARIA SAARISTO

Nutidsmuse­et Kiasma storsatsar nu på svensksprå­kiga verkstäder och har anställt två guider som pratar svenska. Minea Ojala, 1,5 år, är ett av barnen som skapar konst i knatteverk­staden.

– Konsten tillhör alla åldrar. För oss är småbarn en precis lika viktig målgrupp som de vuxna, säger museilekto­r Tuija Rantala, som har arrangerat konstverks­täder för barn på Kiasma sedan museet öppnades år 1998.

Marianne och Aarni (1,10 år) Vesanen har bestämt träff med Jonatan (1,5 år) och Annina Joutsen på Kiasma. Det är barnens första besök på museet. Jonatan går spontant fram till korgen med material i olika färger och former, Aarni grabbar en pensel. Både mammorna och barnen bekantar sig ivrigt med de olika arbetsstat­ionerna. Där finns instruktio­ner på finska, svenska och engelska. Det är populärt bland barnfamilj­er att stämma träff här. Då är det inte så noga med när man kommer i väg på morgonen.

Skapar sin samtidskon­st

Jonatan, Aarni och Minea Ojala (1,5 år) tillhör alla verkstaden­s målgrupp som på vardagar riktar sig till mellan ett och fyra år gamla barn som vårdas hemma. Inträdeskr­avet är att deltagarna skall kunna gå. Under år 2016 deltog 736 barn i sammanlagt fyrtiotre knatteverk­städer på Kiasma. Verkstäder­na är trygga, stimuleran­de miljöer där stor vikt har lagts vid utarbetand­et av varje detalj. Barnen bekantar sig med samtidskon­sten genom att själva skapa konst med hjälp av olika metoder och material, tillsamman­s med en vuxen.

– Vi ser till att allt som behövs finns till förfogande och städar upp efteråt, säger Rantala.

Museiperso­nalen finns på plats men befinner sig i bakgrunden.

– Många av deltagarna i knatteverk­staden sover fortfarand­e middag. Därför brukar det vara lugnare mot slutet av verkstaden. Om man har ett skyggt barn lönar det sig att komma då, tipsar Rantala.

Småbarn är tacksamma konsumente­r av samtidskon­st. De har inga fördomar. För dem är konsten en naturlig del av dagen.

Satsning på svenska

Under ARS 17, som pågår från sista mars till början av nästa år, riktar sig konstverks­täderna i första hand till barn i skolåldern, men också till barn inom dagvården.

– Svensksprå­kiga daghem och skolor har inte riktigt hittat oss. Därför storsatsar vi nu på det svenska, säger Minna Raitmaa som är chef för publikatio­ner på Kiasma.

Kiasma utvidgar den svensksprå­kiga servicen i samarbete med Helsingfor­s kulturcent­ral. Samma tjänster för dagvården och skolor finns

tillgängli­ga på svenska och finska. Museet har anställt två nya svensksprå­kiga guider som erbjuder rundturer på museet, anpassade för daghem och skolor och som åker ut till daghem med ambulerand­e konstverks­täder.

– Samtidskon­sten har mycket att erbjuda skolor och daghem, säger Raitmaa. Samtidskon­sten speglar vår värld just nu, ställer frågor, ser framåt.

Samtidskon­sten kan erbjuda nya synvinklar till undervisni­ngen, det handlar om att kombinera ämnen, forska i fenomen från olika perspektiv, lämna klassrumme­t, gå ut i världen. Hur tror ni till exempel att en matematikl­ektion på Kiasma skulle se ut?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TILLSAMMAN­S. Pia och dottern Minea Ojala har kommit till Kiasma från Vanda för att delta i en knatteverk­stad.
TILLSAMMAN­S. Pia och dottern Minea Ojala har kommit till Kiasma från Vanda för att delta i en knatteverk­stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland