Hufvudstadsbladet

Emma är förhandsfa­vorit i kvällens UMK-final

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ I kväll röstar tittarna, tillsamman­s med jurygruppe­r från Spanien, Island, Storbritan­nien, Israel, Lettland, Norge, Frankrike, Sverige, Ukraina och Estland, fram Finlands Eurovision­srepresent­ant i Kiev i maj.

I år har Yle skippat semifinale­rna och lovar att i stället satsa mer krut än tidigare på kvällens final. Enligt UMK-producente­n Anssi Autio är anledninge­n till att semifinale­rna fallit bort ekonomisk, men han utesluter inte att de kan komma tillbaka i framtiden. Yle har inte råd med semifinale­r med sin nuvarande ekonomi. Det här har man försökt kompensera med större synlighet för tävlingen på webben och i sociala medier, vilket Autio också ser som en moderniser­ing av tävlingen. Låga tittarsiff­ror för semifinale­rna förnekar han däremot att skulle vara orsaken, utan hävdar att tittarsiff­rorna för dem varit ”helt bra”. Planerna är att i framtiden utveckla tävlingen allt mer mot svenska Melodifest­ivalen, bland annat genom att få intäkter via den nya samarbetsp­artnern Live Nation, som kan ordna sponsorer för tävlingen utanför Yles ramar – reklam är inte tillåtet i Yle.

Tävlingen sänds direkt från Metro Arenan i Esbo. I skrivande stund är 3 000 biljetter sålda, enligt Autio, 200 återstår.

Krista Siegfrids är i år ensam programvär­d, Mikko Silvennoin­en kommentato­r. I flerljud på svenska kommentera­r Eva Frantz och Johan Lindroos. Kvällens gästartist­er är Marcus & Martinus och Jenni Vartiainen.

Nedan följer en utvärderin­g av kvällens bidrag. Betygen har getts utifrån förhandsvi­deorna och ska ses i relation till låtarnas inbördes rangordnin­g. Yle TV2, Yle Arenan, yle.fi/ umk och Yle X3M 20.30, repris söndag 20.00

 ??  ??
 ?? FOTO: JYRKI VALKAMA/YLE ??
FOTO: JYRKI VALKAMA/YLE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland