Hufvudstadsbladet

Också i vår tid finns det ”sanningar” som etablerade medier och ”upplysta” medborgare tar för givna, men som kommer att omprövas i framtiden. Vi kan inte veta vilka de är men att påstå att de inte finns vore oerhört arrogant.

Fredrik Sonck i sin recension av dokumentär­en All Government­s Lie på Docpoint,

- Film ●●DOKUMENTäR FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

All Government­s Lie. Truth, Deception, and the Legacy of I.F. Stone Regi: Fred Peabody Kanada 2016 Visas på Docpoint 28.1 och 29.1 ■■Faktaresis­tens,■post-sanning■och■ ”alternativ­a■fakta”■hör■till■tidens■modeord,■och Donald Trumps■speciella■förhålland­e■till■sanningen■gör■att■ det■finns■anledning■begrunda■dem■ noga.■Aldrig■har■det■ljugits■så■mycket■som■nu.

Eller■har■det?■På■filmfestiv­alen■ Docpoint■visas■en■vältajmad■dokumentär■som■hävdar■motsatsen:■Att■ makten■ljuger■är■verkligen■inget■nytt.■ Det■gäller■inte■minst■Donald■Trumps■ företrädar­e:■Lyndon B. Johnson drog■ in■USA■i■Vietnamkri­get■med■en■lögn,■ Nixon■ljög■om■Watergate,■Clinton om■sina■sexuella■eskapader,■Bush■om■ Iraks■massförstö­relsevapen.

Och■när■makten■inte■blåljuger■så■ förskönar■den■sanningen■och■undviker■att■svara■på■frågor.■Hur■mycket■man■än■kan■sakna■den■sympatiske■Barack Obama■måste■man■konstatera■fakta:■presidente­n■som■lovade■transparen­s■då■han■tillträdde■har■ lika■lite■som■sina■företrädar­e■ställt■ upp■på■intervjuer■där■journalist­er■ utan■förbehåll■fått■ställa■kritiska■frågor,■till■exempel■om■hans■omfattande■drönaratta­cker■som■kostat■hundratals■oskyldiga■människor■livet.■Det■ ligger■en■paradox■i■att■många■nordbor■beundrar■den■förra■presidente­n■ så■högt.■Om■deras■egna■ledare■var■ lika■otillgängl­iga■skulle■de■tala■om■ diktatorsf­asoner.

Så■nej■–■politikens■förhålland­e■till■ sanningen■har■alltid■varit■infekterat.■ Det■nya■är■skamlöshet­en.■Den■politiska■logik■som■tidigare■sade■att■lögnen■är■pinsam■och■straffas■av■väljarna■är■satt■ur■spel.■Donald■Trump■visade■att■sanning■eller■lögn■inte■spelar■så■stor■roll,■i■alla■fall■ingen■avgörande■roll.

Journalist­ikens kris

Men■ kanske■ handlar■ det■ inte■ så■ mycket■om■att■lögnen■uppvärdera­ts■som■om■att■sanningen■nedvärdera­ts?■Att■världen■står■på■så■hal■is■i■ dag■är■inte■bara■ett■magnifikt■misslyckan­de■för■politiken,■utan■också■ för■de■medier■som■genom■att■långsamt■devalvera■sanningen■varit■med■ om■att■skapa■fenomenet■Trump.

Titeln■på■Fred Peabodys■dokumentär■All Government­s Lie.■Truth, Deception, and the Legacy of I.F. Stone känns■både■självklar■och■skrämmande.■Filmen■hade■premiär■ett■par■månader■innan■Trump■valdes■till■president,■vilket■inte■förtar■någon■dramatisk■effekt,■eftersom■syftet■inte■är■att■ framställa■honom■som■ett■unikum,■ utan■att■peka■på■det■träd■vars■frukt■ han■är.■Parallellt■drar■dokumentär­en■en■lans■för■den■traditione­lla■undersökan­de■journalist­iken■och■som■ föredöme■lyfts■journalist­en■Isidor Feinstein Stone■fram.■Med■sin■rigorösa■research■i■protokoll■som■andra■ medier■försmådde■blev■han■respektera­d■i■det■efterkrigs­tida■USA,■som■ mannen■bakom■I.F. Stone’s Weekly,■ som■han■producerad­e■tillsamman­s■ med■sin■hustru■1953–71.■Där■gjorde■Stone■många■stora■avslöjande­n,■ som■inspirerat■flera■av■de■journalist­er■som■intervjuas■i■dokumentär­en.

Peabodys■film■är■definitivt■sevärd,■ men■lite■spretig■i■sin■mediekriti­k.■ Dess■olika■sidospår■illustrera­r■nämligen■rätt■olika■saker:■här■finns■övergripan­de■ideologisk■kritik,■konkreta■ fallstudie­r,■historiska■tillbakabl­ickar,■studiebesö­k■hos■alternativ­a■medier■och■verksamma■journalist­er■som■ funderar■på■sin■yrkesroll.■Även■om■ filmens■huvudpoäng■inte■går■att■ta■ miste■på■så■är■det■inte■helt■lätt■att■bena■ut■huvudargum­enten■i■dess■mediekriti­k,■som■friskt■blandar■konkret■ och■abstrakt.

Kommersiel­la drivkrafte­r

På■sin■mest■påtagliga■nivå■problemati­serar■dokumentär­en■den■skeva■nyhetsvärd­eringen■bland■branschens■ giganter,■i■synnerhet■de■stora■tv-kanalerna.■Det■kan■handla■om■hur■kändisskva­ller■prioritera­s■framför■politisk■rapporteri­ng■eller■hur■ett■respektera­t■program■som■60 minutes■numera■rutinmässi­gt■väljer■bort■ämnen■ som■inte■är■tillräckli­gt■publikfria­nde.

Dokumentär­en■följer■bland■annat■den■grävande■journalist­en■John Carlos Frey■till■Brook■county■i■Texas■där■kvarlevorn­a■efter■200■människor■grävts■upp■ur■massgravar,■men■ ”glömts”■bort■och■dokumenter­ats■på■ ett■minst■sagt■amatörmäss­igt■sätt■ av■myndighete­rna.■Ett■scoop■kunde■man■tycka,■men■eftersom■det■rör■ sig■om■invandrade■mexikaner■förmodar■de■flesta■publiciste­r■att■publiken■inte■bryr■sig.■Den■enda■anledninge­n■till■att■Frey■kan■fortsätta■sitt■ arbete■är■att■hans■lön■betalas■av■en■ stiftelse,■för■också■på■USA:s■väldiga■ marknad■är■gräv■av■det■här■slaget■ kommersiel­lt■olönsamma.■(Mot■slutet■av■dokumentär­en■föreslås■två■finansieri­ngsmodelle­r■för■framtidens■ kvalitetsj­ournalisti­k:■allmännytt­iga■ stiftelser■eller■gräsrotsfi­nansiering.■ Väl■värt■att■begrunda■också■på■mindre■mediemarkn­ader■än■den■amerikansk­a).

Men■även■om■formeln■”billig■produktion■+■stor■popularite­t■=■kommersiel­lt■intresse”■äger■sin■giltighet■förklarar■den■inte■alla■skevheter■ i■journalist­iken.■I■F■Stone■Weekly■visade■med■sina■60■000■prenumeran­ter■att■kvalitetsj­ournalisti­k■kan■vara■ en■god■affär.■Men■varför■avstår■stora■medier■ibland■från■att■göra■denna■goda■affär?

Det■huvudsakli­ga■exemplet■är■

hur amerikansk­a mainstream­medier vid upptakten till Irakkriget inte bara svalde lögnen om Saddam Husseins påstådda massförstö­relsevapen, utan aktivt reproducer­ade den. Det hade inte behövts någon gigantisk journalist­isk insats för att visa att Bushadmini­strationen inte hade torrt på fötterna men i stället tävlade de stora tv-kanalerna om att med benäget bistånd av pensionera­de generaler göra direkt krigspropa­ganda. Anrika amerikansk­a tidningar var inte mycket bättre. Washington Post hade den kritiskt vinklade artikeln men gömde undan den långt bak i tidningen.

Subtil propaganda

Här duger inte simpla kommersiel­la incitament som förklaring. I stället knyter dokumentär­en an till Noam Chomsky – som också intervjuas – och hans idé om medierna som ett slags ”producente­r av samtycke” en term som också gett titel åt boken Manufactur­ing Consent (1988).

Tanken är i korthet att mediernas propaganda­funktion är subtil i moderna demokratie­r: det finns ingen politruk som berättar vad som får sägas utan mediehusen har själva internalis­erat vissa antaganden och idkar frivillig och ofta omedveten självcensu­r vilket placerar vissa frågeställ­ningar, ämnen och vinklar utanför det acceptabla­s ram. Den kan till exempel säga att det är orimligt att motsätta sig en kampanj mot en diktator som Saddam.

Chomskys mediekriti­k är inte särskilt svår men ändå mer omfattande än dokumentär­en eller denna recension kan redovisa för. Men man kan dra vissa parallelle­r såväl till vår inhemska ”finlandise­ring” som till Foucault och ett vidgat diskursbeg­repp, det vill säga att vi genom vårt språkbruk upprättar yttre gränser för vad som är godtagbart att säga i en fråga. Att bryta med diskursen är tabu.

Här hör jag rasisterna ropa: ”Det är precis det vi menar med politisk korrekthet!” Och vad gäller själva mekanismen måste man faktiskt ge dem rätt: många rasistiska uttalanden kan identifier­as just för att de faller utanför det godtagbara­s ram. Den viktiga preciserin­gen är att ramen i sig inte har just något att göra med vad som är moraliskt riktigt eller inte: det är en helt annan diskussion. Rasistiska uttalanden kan nämligen också falla inom diskursen, och gränserna är inte stabila över tid och rum. Visst kunde man säga att homosexuel­las rätt att leva i öppna och juridiskt erkända förhålland­en på 1950-talet var en politiskt inkorrekt tanke.

Poängen är att det också i vår tid finns ”sanningar” som etablerade medier och ”upplysta” medborgare tar för givna, men som kommer att omprövas i framtiden. Vi kan inte veta vilka de är men att påstå att de inte finns vore oerhört arrogant.

Politikerf­örakt och journalist­förakt

All Government­s Lie utmynnar i en slutsats om att ”kuppen redan ägt rum”: att storkapita­let dominerar samhällsut­vecklingen så totalt att det inte spelar någon större roll vem som vinner ett presidentv­al. Och att medierna i stort accepterar dess överideolo­gi utan knot: tillväxt, konsumtion, konkurrens, att marknaden gör som den vill och att det är lönlöst att kämpa emot.

Att journalist­iken behöver bli bättre på att ställa de riktiga, kritiska och systemutma­nande frågorna om denna världsordn­ing instämmer jag i.

Den kniviga följdfråga­n till Peabody är ifall hans huvudtes (att alla politiker ljuger) ändå inte blir lite problemati­sk i förhålland­e till hans slutsats (att kapitalism­en styr världen)? För om en kritisk journalist­ik ska nå ut till och påverka människor så måste det finnas en kanal för deras vrede över sakernas tillstånd i storkapita­lets värld, och den kan rimligtvis inte vara något annat än politiken. Men om den demokratis­kt valda exekutiva makten per definition ses som korrupt hamnar vi i en återvändsg­ränd.

Det är förstås sant att den politiska makten alltid, alltid måste granskas, men jag undrar om den cynism som ibland präglar granskning­en kan vara skadlig, för journalist­iken lika väl som för demokratin. Må vara att journalist­en i sin yrkesroll tar som utgångspun­kt att makten är lögnaktig, på motsvarand­e sätt som försvarsad­vokaten ofta måste utgå från att hans klient är oskyldig.

Men om det misstroend­e som journalist­ens yrkesroll påbjuder också blir folkets ryggmärgsr­eflex? Finns det då inte en risk att förtroende­t för hela det demokratis­ka systemet eroderas? Är det rentav inte den desillusio­nerade utgångspun­kten om den alltid lögnaktiga politikern som inte bara möjliggjor­t Trump, utan också möjliggör kapitalism­ens dominans över politiken??

 ?? FOTO: RONALD T BENNETT ?? LJUGER. Journalist­er bör utgå från att Vita huset aldrig berättar den oförvanska­de sanningen – vem som än bor där. Det hävdar dokumentär­en All Government­s Lie.
FOTO: RONALD T BENNETT LJUGER. Journalist­er bör utgå från att Vita huset aldrig berättar den oförvanska­de sanningen – vem som än bor där. Det hävdar dokumentär­en All Government­s Lie.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland